Svjetski dan zdravlja: predstavljanje kataloga izložbe Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu

Novootvorenu izložbu Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu prati pregledan katalog

unnamedPovodom Svjetskog dana zdravlja u petak, 7. travnja Arheološki muzej u Zagrebu predstavio je pregledan dvojezičan katalog izložbe Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu

Katalog prati novootvorenu izložbu Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu koja prikazuje jednu od najvećih zbirki rimskog medicinskog pribora u Europi. Pričom o liječenju u antičkom svijetu predstavljena je Zbirka povodom tridesetipete godišnjice njezine prve stručne objave. U svjetlu današnjih trendova u medicini, naglasak izložbe je na povijesti bolesti, anamnezi, ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas.

U prvom dijelu katalog upoznaje čitatelja s antičkim božanstvima vezanima uz bolesti i ozdravljenje. Kao najpoznatije liječničko božanstvo izdvaja se Asklepije, čiji su sinovi i kćeri također vezani uz liječenja. Slijedi presjek razvoja antičke medicinske misli kojeg pratimo upoznajući se s najvećim liječnicima stare Grčke i Rima. Naglasak je na Hipokratu, njegovom nauku i teoriji četiri tjelesne tekućine koju preuzimaju rimski liječnici, posebice Galen. Prikazan je položaj liječnika u antici kao i položaj žena u antičkoj medicini. Donesen je opis najpoznatijih i najčešćih epidemija i zaraznih bolesti s kojima su se liječnici susretali. Kratak osvrt dan je na razvoj farmacije, od prikupljanja sastojaka do njihove pripreme i primjene. Posebno poglavlje posvećeno je antičkim medicinskim instrumentima iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu, gdje su uz kratke opise instrumenata i njihovu moguću primjenu isti prikazani u crtežu. Upotreba instrumenata vidljiva je i u poglavlju o izabranim operacijskim zahvatima; trepanaciji, amputaciji, prijelomima, tretiranju ratnih ozljeda, puštanju krvi, operaciji sive mrene i vađenju kamenca iz mokraćnog mjehura. Ovo poglavlje popraćeno je zanimljivim ilustracijama opisanih zahvata. Katalog završava kratkim osvrtom odnosa liječnika prema pacijentu. Na kraju kataloga nalazi se popis predmeta s izložbe u obliku kataloških jedinica, te popis bibliografskih jedinica. Kao poseban dodatak ovog kataloga izdvajamo zanimljivosti, kratke crtice iz povijesti medicine koje će zabaviti čitatelja.

Predstavljanje kataloga održano je na Svjetski dan zdravlja u Arheološkom muzeju u Zagrebu pa je stoga druženje osmišljeno uz „zdrave radionice“, na kojima su mnogi novinari i posjetitelji mogli naučiti pripremati biljni čaj za detoksikaciju i prirodne energetske pločice. Izložba ostaje otvorena do 14. lipnja 2017. godine.