Skip to content

EK vijesti 6. travnja 2017.

Junckerov plan potiče više od 183 milijarde eura ulaganja u svih 28 država članica 

European CommissionNakon ovotjednog sastanka Upravnog vijeća Europske investicijske banke očekuje se da će Junckerov plan potaknuti više od 183 milijarde eura ulaganja. Ta je brojka dosegnuta nepune dvije godine nakon što je Junckerova Komisija pokrenula Europski fond za strateška ulaganja kao osnova Plana, a predstavlja više od polovice prvotno predviđenog zacrtanog iznosa ukupnih mobiliziranih ulaganja od 315 milijardi eura. Ukupno financiranje iz operacija odobrenih u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) iznosi malo manje od 34 milijarde eura, a obuhvaća svih 28 država članica. Europska investicijska banka (EIB) odobrila je 206 infrastrukturnih projekata s podrškom EFSU-a vrjednih više od 25 milijarde eura. Europski investicijski fond (EIF) odobrio je 271 sporazum o financiranju MSP-ova, pri čemu ukupno financiranje u okviru EFSU-a iznosi više od 9 milijardi eura. Očekuje se da će se više od 425 000 MSP-ova i tvrtke srednje tržišne kapitalizacije koristiti tim financiranjem. Predsjednik Juncker jasno je dao do znanja da je prijedlog produljenja i jačanja EFSU-a (tzv. EFSU 2.0) jedan od glavnih zakonodavnih prioriteta Komisije te planira tijesnu suradnju s Europskim parlamentom kako bi se zajamčilo njegovo brzo donošenje. Europsko vijeće već je pozdravilo dogovor ministara financija EU-a  o podršci prijedlogu te pozvalo suzakonodavce da donesu produljenje EFSU-a. 

Ponovljeno obećanje na bruxelleskoj konferenciji za podršku budućnosti Sirije i regije 

Europska unija, Njemačka, Kuvajt, Norveška, Katar, Ujedinjena Kraljevina i Ujedinjeni narodi jučer su supredsjedali bruxelleskom konferencijom za podršku budućnosti Sirije i regije. Na konferenciji se okupilo više od sedamdeset država, međunarodnih udruga i udruženja građanskog društva koje su se zajedno obvezale na nastavak angažmana i podrške Siriji i regiji. Konferencija je zatvorena govorom povjerenika Stylianidesa u kojem je objavio ukupan iznos podrške dogovoren na konferenciji: 5,6 milijardi eura, od čega su 3,7 milijardi eura osigurali EU i njegove države članice, uključujući 1,275 milijardi eura Europske komisije za humanitarnu pomoć i podršku otpornosti, čime su potvrđene obveze preuzete u Londonu. Glavni rezultati konferencije dostupni su ovdje. Dodatne informacije o konferenciji dostupne su na službenom web-mjestu. Dodatne informacije o odgovoru EU-a na krizu u Siriji dostupne su ovdje

Ukidanje naknada za roaming: Europski parlament odobrio veleprodajne cijene roaminga

Europski parlament danas je glasovao o načinu reguliranja veleprodajnih tržišta roaminga te je službeno odobrio  dogovor o ograničenju veleprodajnih cijena koji su početkom godine postigli Europski parlament, Vijeće i Komisija. Politički dogovor zadnji je korak potreban za uvođenje načela „u roamingu kao kuće“ od 15. lipnja 2017., kako je predviđeno Uredbom o jedinstvenom telekomunikacijskom tržištu. To znači da će korisnici koji putuju u EU-u moći zvati, slati SMS poruke i spajati se na internet na svojem mobilnom uređaju po istoj cijeni koju plaćaju kod kuće. Dodatne informacije o ukidanju naknada za roaming dostupne su u dokumentu s najčešćim pitanjima za potrošače te u detaljnom memorandumu i informativnim člancima

Komisija uvodi antidampinške pristojbe na uvoz toplovaljanog plosnatog čelika iz Kine 

Komisija je danas odlučila nametnuti definitivne antidampinške pristojbe na uvoz proizvoda od toplovaljanog plosnatog čelika iz Kine. Istragom Komisije potvrđeno je da su se ti proizvodi u Europi prodavali po izrazito dampinškim cijenama. Nove antidampinške pristojbe kreću se u rasponu od 18,1 posto do 35,9 posto, a veće su od uspostavljenih kratoročnih mjera koje su na snazi od listopada. Dodatne informacije dostupne su u današnjem izdanju Službenog lista EU-a.

Komisija pozdravila donošenje novih pravila EU o medicinskim proizvodima 

Europska komisija pozdravila je stupanje na snagu dviju novih uredbi o medicinskim proizvodima kojima će se zajamčiti bolja zaštita javnog zdravlja i sigurnosti pacijenata. Objavljeni su priopćenje za medijememorandum i informativni članak.

Juvenes Translatores: najbolji europski mladi prjevoditelji danas primaju nagrade u Bruxellesu

Dvadeset osmero pobjednika godišnjeg natjecanja Europske komisije u prevođenju „Juvenes Translatores“ primit će danas poslijepodne nagrade za svoje postignuće iz ruku povjerenika Günthera Oettingera. Tih 28 srednjoškolaca, po jedan iz svake države Europske unije, pobjednici su jubilarnog, desetog održavanja popularnog natjecanja u kojem je ove godine sudjelovala 751 škola i više od 3700 učenika iz cijele Europe. Na dodjelu nagrada u Bruxelles otputovala je i hrvatska pobjednica, Petra Nimac Kalcina iz splitske III. gimnazije. Svečanost dodjele nagrada počinje u 15.30, a može se pratiti uživo putem web-streaminga (na svim službenim jezicima) i Facebooka (na engleskom jeziku). Osnovne informacije o natjecanju dostupne su u informativnom članku, a dojmove prvo troje hrvatskih pobjednika, Ivane, Luke i Katarine, možete pogledati ovdje.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji