Skip to content

Komorni zbor Ivan Filipović dojmljivom izvedbom u sklopu “Dana kršćanske kulture” u Splitu oduševio publiku

Vrsnim glazbenim programom i izvedbom uprisutnjena “Getsemanska ura”

IMG 6190

U sklopu programa “Dani kršćanske kulture” u crkvi sv. Frane u Splitu 2. travnja održan je koncert Komornog zbora Ivan Filipović koji je pod ravnanjem vrsnog dirigenta Gorana Jerkovića, a kroz program koji nosi naziv Getsemanska ura, pjesmom pokušavao proniknuti tajnu Kristove muke i križa

Glavninu opsežnog programa činile su a cappella skladbe koje prate liturgiju i obrede Velikoga tjedna, s posebnim naglaskom na Veliki četvrtak i Veliki petak, a u programu je napravljena zanimljiva poveznica između skladbi iz starijih povijesnih razdoblja, kao i onih iz 19. stoljeća te skladbi ovodobnih skladatelja. Sve one, svaka na svoj način, donoseći raznolikost zvuka i boja, prenose na pomalo meditativan način dubinu i samorazumljivost pobožnosti iz koje je ta glazba potekla. Komorni zbor Ivana Filipovića, koji okuplja gotovo tridesetak izvođača, vrsnom koncertnom izvedbom oduševio je brojnu splitsku publiku.

IMG 6197

Inače, Komorni zbor Ivan Filipović nastupa na brojnim samostalnim koncertima i natjecanjima, iskazujući svoju glazbenu zrelost razgovijetnom dikcijom, čistoćom izvedbe i dojmljivom interpretacijom. Kvaliteta zbora prepoznata je u Hrvatskoj ali i izvan nje – zbor Ivan Filipović ostvario je niz uspješnih turneja: Izrael, Tajvan, Njemačka, Francuska, Bugarska, a u lipnju 2015. godine zbor je nastupio i u Generalnoj Skupštini UN-a u New Yorku u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Ujedinjenih naroda. Za svoj predani rad nagrađeni su i prestižnom strukovnom nagradom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika “Diploma Milka Trnina” za 2008. godinu.
Iskazujući svoju dobrodošlicu fra Žarko Relota, gvardijan samostana sv. Frane u Splitu, zahvalio je organizatoru na bogatom programu koji je splitskoj publici omogućio vrstan kulturni i duhovni program kakav je bio i Getsemanska ura u izvedbi Komornog zbora Ivan Filipović, a zboru čestitao na odličnoj interpretaciji.

IMG 6200

 

NAJAVE: U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu u utorak 4. travnja s početkom u 17 sati bit će otvorena izložba “Kip Biblije – tijelo jezikâ sa sviju kontinenata”, a izložbu čini privatna kolekcija Biblijâ književnika Siniše Vukovića i na njoj će biti predstavljeno 70-ak različitih jezika i pisama. Uz autorski uvod u samu izložbu, prigodno slovo uputit će biskup bračko-hvarsko-viški msgr. Slobodan Štambuk, koji će i otvoriti izložbu. Glazbeni dio programa pripast će završetku Muke po Mateju koju će drevnim napjevom iz bračkih Selaca otpjevati Nikica Jurun-Kajzer. U splitskoj Kinoteci Zlatna vrata filmski dio programa nastavit će se projekcijom dokumentarnih filmova Nike Kostanića. S početkom u 18 sati bit će prikazani filmovi “Božje podzemlje Stjepana Poglajena” o istaknutom isusovcu, poznatijem izvan granica domovine, kojeg smatraju apostolom moderne Slovačke crkve te “La Chorale de Croatie”, film nastao prigodom 15. obljetnice klape Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj”, približavajući priču o doprinosu klape svjetskoj duhovnoj glazbi. Istoga dana, u 20 sati u crkvi Gospe od zdravlja bit će izvedeni tradicijski korizmeni napjevi Staroga Grada i Vrbanja na otoku Hvaru “Za križem” koje će izvesti Faroski kantaduri iz Staroga Grada na Hvaru. U 20 sati u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa bit će održana tribina o muško-ženskim odnosima “Oprostite, jel’ vi to ozbiljno govorite o podložnosti?” i susret s Costanzom Miriano, autoricom knjiga “Udaj se i budi podložna” i “Oženi ju i umri za nju”, a na tribini uz autoricu sudjeluju i Danira Matijaca, urednica i voditeljica emisije “Vidljivi tragovi” te vlč. Borna Puškarić. Istoga dana u Dubrovniku u 19,30 sati u pravoslavnoj crkvi sv. Blagovijesti bit će izveden koncert pravoslavne duhovne glazbe u izvedbi Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Kotora pod ravnanjem Mihajla Lazarevića. U šibenskoj katedrali sv. Jakova u 19,30 sati pučki pivači župnog pjevačkog zbora sv. Mihovila iz Murtera, pod ravnanjem Vedranka Šikić-Balare, izvest će murterske napjeve od Cvjetnice do Uskrsa u programu pod nazivom “Hosana Davidovu sinu”.