Skip to content

EK vijesti 31. ožujka 2017.

Govor predsjednika Junckera na kongresu Europske pučke stranke na Malti: „Doba je da se uvjereni Europljani zauzmu za Europu“

European CommissionPredsjednik Juncker jučer je na Malti na kongresu Europske pučke stranke za 2017. održao govor u kojem se usredotočio na postignuća Europske unije u zadnjih šezdeset godina te se osvrnuo na njezinu budućnost: „Imali smo šezdeset godina mira, mira koji nije bio relativan, već sveobuhvatan.“ Nakon što je Ujedinjena Kraljevina aktivirala članak 50., predsjednik Juncker istaknuo je potrebu usmjeravanja pozornosti na budućnost: „Brexit nije kraj svega (…) Moramo ga pretvoriti u početak nečega novog, snažnijeg i boljeg.“ Europska unija sada mora nastaviti s „dovršetkom uspostave unutarnjeg tržišta, produbljivanjem europske ekonomske i monetarne unije (…) te radom na socijalnim pitanjima“. Cijeli govor dostupan je  ovdje.

Novo izvješće pokazuje kako kohezijska politika EU poboljšava ulagačko okruženje u Europi

Jedan od ključnih elemenata reforme kohezijske politike za razdoblje 2014. – 2020. bio je da se za države članice uvedu preduvjeti za dobivanje sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Prva procjena, objavljena danas, pokazuje da je taj dodatni korak vrlo koristan te da su se preduvjeti pokazali kao snažan poticaj državama članicama i regijama da provedu reforme koje bi u protivnom bile odgođene ili možda ne bi niti bile provedene.

Preduvjeti za uspješna ulaganja (odnosno „ex-ante uvjeti”) obuhvaćaju različite sektore, među ostalim energetsku učinkovitost, inovacije, planove u digitalnom sektoru i reforme izobrazbe, te su sastavni dio reformirane kohezijske politike uvršten kako bi se zajamčilo efikasno i učinkovito trošenje sredstava.

Povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu izjavila je: Ovo izvješće pokazuje da su preduvjeti poboljšali okvir unutar kojeg funkcionira proračun EU. Povezivanjem dobivanja sredstava EU s provedbom ključnih strukturnih promjena nismo samo pridonijeli jamčenju boljih javnih ulaganja, već i doprinosimo boljoj kvaliteti života u EU uz stvaranje odgovarajućih uvjeta za rast i otvaranje radnih mjesta, u skladu s ciljevima Plana ulaganja predsjednika Junckera. Za više informacija: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-781_hr.htm

Desetogodišnji plan Europske komisije za spas ribljih stokova u Sredozemlju

Nakon mjeseci pregovora Europska komisija danas je uspjela dogovoriti desetogodišnje obećanje o djelovanju na spašavanju ribljih stokova u Sredozemlju te zaštiti ekološkog i ekonomskog bogatstva te regije.

U Deklaraciji Malta MedFish4Ever, koja je praktični primjer uspješne susjedske politike EU, utvrđen je detaljan program djelovanja za sljedećih deset godina, utemeljen na ambicioznim, ali ostvarivim zadatcima. Na ribarskim plovilima u Sredozemlju izravno je zaposleno 300 000 ljudi, a još veći broj radnih mjesta neizravno ovisi o tom sektoru. Deklaraciju su potpisali predstavnici ministarstava država sa sjeverne i južne obale Sredozemnog mora, a tim je potpisivanjem pitanje koje se do sad rješavalo na tehničkoj razini dobilo i političku dimenziju. To je rezultat procesa koji je, pod vodstvom Europske komisije, pokrenut u  veljači 2016. u Cataniji, na Siciliji.

Povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella izjavio je: „Danas stvaramo povijest. Potpisivanjem Deklaracije Malta MedFish4Ever potvrđujemo političku volju za konkretnim djelovanjem: u pogledu ribarstva i drugih aktivnosti koje utječu na ribolovne resurse, plavog gospodarstva, socijalne uključenosti te solidarnosti između sjeverne i južne obale Sredozemnog mora. Nadam se da će se na ovu deklaraciju gledati kao na prekretnicu — za svijetlu budućnost ribara, obalnih zajednica i ribolovnih resursa.” Za više informacija:http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-770_hr.htm

Instrument EU za pomoć izbjeglicama u Turskoj: kontinuirani napredak te novi projekti u području izobrazbe i zdravlja

Danas se u Bruxellesu održava šesti sastanak upravljačkog odbora Instrumenta za pomoć izbjeglicama u Turskoj, na kojem će biti podneseno izvješće o do sad ostvarenom napretku. Na sastanku će se okupiti predstavnici Europske komisije (koja predsjedava sastankom), država članica EU te Turske, a razgovarat će se o najnovijim donesenim projektima kojima će se podržati izobrazbu mladih Sirijaca i pristup zdravstvenoj zaštiti. Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak.

EUROSTAT: brza procjena – ožujak 2017. – godišnja stopa inflacije u europodručju smanjila se na 1,5 posto

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u europodručju u ožujku 2017. iznositi 1,5 posto, što je smanjenje u odnosu na 2,0 posto u veljači 2017., navodi se u brzoj procjeni Eurostata, statističkog ureda Europske unije.Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

NAJAVE

Prva europska konferencija o tehnologijama za povezanu i automatiziranu vožnju 3. i 4. travnja u Bruxellesu

Europska komisija odlučna je podržati tehnologije za povezanu i automatiziranu vožnju (CAD) u Europi te će u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu ugostiti prvu konferenciju na tu temu. U CAD tehnologijama ostvaren je znatan napredak, npr. kad je riječ o naprednim sustavima za upravljanje vozilima i određivanje lokacije vozila, a Europska komisija svjesna je njihova potencijalnog pozitivnog učinka na sigurnost cestovnog prometa i učinkovitost vožnje. Konferencija je jedinstvena prilika za glavne dionike u cestovnom prometu i visoke predstavnike EU da rasprave o mogućnostima poticanja razvoja i primjene takvih tehnologija sa stajališta prometnih politika, tehnoloških izazova, zakonodavnog i regulatornog okvira te digitalne preobrazbe. Povjerenica Violeta Bulc, zadužena za promet, i povjerenik Carlos Moedas, zadužen za istraživanje, znanost i inovacije, održat će uvodne govore u ponedjeljak s početkom u 9.15. Cijeli program dostupan je  ovdje, a dodatne informacije  ovdje. Plenarni sastanci moći će se pratiti putem  web-prijenosa.

Kalendar Tjedne aktivnosti povjerenikâ

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji