brucic 1

Nakon 25 godina i njegove hit uspješnice „Diploma za smrt“ koja je rasprodana u tri izdanja, u ponedjeljak, 27. ožujka, Zoran Bručić predstavio je svoju novu knjigu “25 godina poslije – Diploma za smrt“ u Društvu hrvatskih književnika na Trgu bana Josipa Jelačića

Autor Zoran Bručić, osim književnošću, bavio se glazbom kao producent, tonski režiser, manager u kulturi, glazbenik, instrumentalist i skladatelj, stoga je na promociji Bručićeve nove knjige bilo preko 250 ljudi. Brojni uzvanici bili su iz svijeta filma, likovne i glazbene umjetnosti koji su autoru Zoranu došli odati hommage.

diploma za smrt 2diploma za smrt 1„1989. imali smo drugačiju sliku neku danas. Sada informacije kolaju brzinom svjetlosti. Ova priča je gangsterska saga s elementima trilera. Žešća je od prethodne. Bez obzira na to što ima tvrdoću, ovo je priča i o ljubavi, prijateljstvu, obitelji i odanosti. Knjiga broji preko 1000 stranica, napisana u tri toma, štivo za mladu, ali i publiku naše i ratne generacije. Govore da je prošla knjiga bila kontroverzna, sad jesam li ja jedan od likova teško je reći, ja jesam jedan i svaki od njih i vjerujem kako će se svatko naći u nekom od likova. “ – O svojoj novoj knjizi kao o kontroverznom štivu baziranom na stvarnim likovima autor pojašnjava.

Knjiga „25 godina poslije – Diploma za smrt“, kriminalistička je priča koja se oslanja na prethodni roman, no ipak stoji kao samostalno književno djelo koje zrcali društvenu stvarnost suvremenog Zagreba i Hrvatske u paralelnom svijetu podzemlja i stranputice. Prisjetimo se da je prema prošlom romanu Zorana Bručića snimljen film i televizijska serija u režiji redatelja Živorada Tomića u kojemu su glumila brojna poznata imena kao što su: Filip Šovagović, Ranko Zidarić, Dejan Aćimović, Ksenija Pajić, Fabijan Šovagović, Ivo Gregurević, Zdenko Jelčić, Mladen Crnobrnja, Suzana Nikolić, Kruno Šarić i Ivo Krištof, pa je i ovo djelo privuklo veliku pozornost medija i filmsko glazbene elite. Promociju knjige moderirao je poznati voditelj Mirko Fodor i na svoj duhoviti način predstavio autora Zorana Bručića.

„Priča se smatra interesantnom i 25 godina nakon. HRT film još uvijek često emitira na svojim programima. Još danas se broje klikovi na You Tube-u snimke filma Diploma za smrt, koju je neki fan jednostavno učitao na internetski prostor. Zanimljivo je vidjeti da ovaj film još uvijek privlači pažnju. Večeras sam naišao na veliku podršku kolega iz filmske i glazbene industrije. Vjerujem da će i mladima biti zanimljivo pogledati nastavak ove sage o životu u suvremenom Zagrebu kao usporedbu onda i danas. Ako dođe do ekranizacije prema ovom književnom predlošku, režiser bi svakako trebao biti Živorad Tomić.“ – Zoran Bručić ocjenjuje.

Književno djelo „25 godina poslije – Diploma za smrt“ – priča je o dvije generacije. One mlade koja je podvojena u odluci, napustiti li svoju zemlju ili ostati i boriti se tražeći svoje mjesto pod suncem i one starije, zrelije, koja umjesto da mirno provodi svoje dane u kasnim pedesetima, mora se probuditi i vratiti u aktivni život lišen sigurnosti, spokoja i letargije sukobljavajući se sa jednom od vodećih zločinačkih organizacija zagrebačkog podzemlja.

Autor fotografija: Dražen Pajtlar

brucic 2

brucic 3

brucic 4

brucic 6

brucic 7

brucic 8

brucic 9

brucic 10

brucic 11

diploma za smrt 3

 

noname Previous post GRAD GOST u Hrvatskom muzeju turizma – Izložba “Pozdrav iz Cresa”
unnamed22 Next post Poziv za prijedloge Dizajnerskih početnica u sezoni 2017/18