Skip to content

EK vijesti 17.ožujka 2017.

EU pojačano pomaže držama u Afričkom rogu

European CommissionVisoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini i povjerenik Neven Mimica borave danas u službenom posjetu Afričkoj uniji u etiopskom gradu Addis Abebi. U okviru tog posjeta najavila je Komisija dodatnu pomoć EU u iznosu od 165 milijuna eura kao odgovor na krize u Južnom Sudanu, Somaliji i susjednim državama. Iz tog paketa potpore sto milijuna eura upotrijebit će se za rješavanje teške krize prouzročene oružanim sukobima u Južnom Sudanu te će se ugroženim skupinama u toj i susjednim državama pružiti pomoć nužna za preživljavanje. Drugi dio paketa u iznosu od 65 milijuna eura namijenjen je kao odgovor na teške suše u Somaliji, Etiopiji i Keniji. Povjerenik Mimica izjavio je: „Što prije nešto poduzmemo, to više života možemo spasiti. Ovim paketom od 165 milijuna eura pridonijet će se rješavanju hitnih potreba stanovnika Južnog Sudana u toj državi i u regiji, ali i milijuna ljudi u Afričkom rogu kojima prijeti glad. Tom dodatnom potporom EU daje primjer ostalim članovima međunarodne zajednice te ih poziva na brzo djelovanje.“ Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides izjavio je: „Europska unija bez odgode reagira na posljedice velike gladi u Južnom Sudanu te teških suša u Somaliji, Etiopiji i Keniji. Tom ćemo dodatnom pomoći učiniti sve što možemo da bismo obuzdali posljedice tih iznimno teških okolnosti u Afričkom rogu.“ Cjelovito priopćenje za medije dostupno je ovdje. Konferencija za medije visoke predstavnice/potpredsjednice Mogherini i predsjednika Komisije Afričke unije Mousse Fakija Mahamata može se pogledati na servisu  EbS.  Tijekom poslijepodneva bit će objavljeno i priopćenje za medije o zajedničkom posjetu i objavi podrške Misiji Afričke unije u Somaliji (AMISOM). 

Izjava EU i Turske – godinu dana poslije

Uoči prve godišnjice Izjave EU i Turske, koja se obilježava 18. ožujka, Komisija je objavila informativni članak. Zahvaljujući Izjavi smanjeni su migracijski tokovi iz Turske u Grčku i broj smrtnih slučajeva na moru, čime je jasno pokazano da je moguće slomiti poslovni model krijumčara koji iskorištavaju migrante i izbjeglice. Unatoč teškim okolnostima, tijekom prve godine provedbe Izjave EU i Turske redovito su ostvarivani vidljivi rezultati. Iako sve strane i sve države članice EU moraju nastaviti s kontinuiranim djelovanjima, Izjava EU i Turske postala je važan element sveobuhvatnog pristupa EU migracijama. Informativni članak dostupan je ovdje.

EUROSTAT: siječanj 2017. – deficit u međunarodnoj trgovini robom u europodručju 0,6 milijardi eura, u području EU28 16,2 milijarde eura

Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu. 

EUROSTAT: siječanj 2017. u odnosu na prosinac 2016. – proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju manja za 2,3 posto, u području EU28 za 1,5 posto

U usporedbi s prosincem 2016. u siječnju 2017. desezonirana proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju (EA19) smanjila se za 2,3 posto, a u području EU28 za 1,5 posto, pokazuju prve procjene Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U prosincu 2016. proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju smanjila se za 0,6 posto, a u području EU28 za 0,2 posto.  Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Kalendar  Tjedne aktivnosti povjerenikâ

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji