Otvorena znanstvena konferencija „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti“

DSC 9917

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na velikoj znanstvenoj konferenciji pod nazivom “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti” koja se održava u Neumu

U svojem pozdravnom govoru, na početku znanstvene konferencije, predsjednica Grabar-Kitarović najavila je kako će Hrvatska pojačati diplomatske napore kako bi se dogradio Daytonski mirovni sporazum, osigurala stabilnost Bosne i Hercegovine i šireg susjedstva te spriječili vanjski utjecaji.

Dodala je da Hrvatska očekuje žurno donošenje novog izbornog zakona koji će jamčiti ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, novog statuta grada Mostara i provedbu demokratskih izbora u tom gradu.

Ocijenila je da je “puzajućim” izmjenama Daytonskog sporazuma i odlukama visokih međunarodnih predstavnika ‘ugrožena konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini’.

“U dva navrata Bošnjaci su izabrali hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, u Mostaru se ne provodi odluka Ustavnog suda te izbori nisu održani preko osam godina. Bosna i Hercegovina je izložena novim izazovima posebno međunarodnog terorizma te prijetećoj migrantskoj krizi. Raste broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka prognanika i izbjeglica, a u Federaciji Bosne i Hercegovine nastavlja se majorizacija Hrvata“, dodala je.

Predsjednica Grabar-Kitarović smatra da međunarodna zajednica pasivno promatra te pojave u susjednoj državi. “One uz jačanje separatističkih težnji snažno utječu na ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ne smijemo zatvarati oči pred ovim činjenicama“, istaknula je.

Hrvatska Predsjednica i hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragan Čović obratili su se sudionicima konferencije pozdravnim govorima na početku znanstvene konferencije, a uvodno predavanje održat će hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. predsjednica.hr