Dodijeljeni prvi Porini – Album Olivera & Gibonnija te Matija Dedić imaju po tri statue

Uoči televizijskog prijenosa glazbene nagrade Porin iz splitske Spaladium Arene dodijeljene su statue u 21 kategoriji. Najviše kipića, njih tri, dobio je album “Familija” Olivera i Gibonnija te Matija Dedić

porin web3 1Album splitskih glazbenika nagradu je dobio za Najbolji album pop glazbe dok je Oliverova pjesma Gdje to piše? s tog albuma nagrađena u dvije kategorije. Porin za produkciju i aranžman Oliverove pjesme dobio je Elvis Stanić. Jazz pijanist Matija Dedić nagrade je dobio za Najbolji koncertni album “Matija svira Arsena – Live in ZKM”, pjesma s tog albuma Ni ti ni ja dobila je za Najbolju instrumentalnu izvedbu, a Dedić i Šimun Matišić statuu su dobili za Najbolju izvedbu jazz glazbe i skladbu Fortune smiles.

Elementalov album “Tijelo” dobio je nagradu u kategoriji Najbolji album alternativne i klupske glazbe te za Najbolje likovno oblikovanje, koje su napravili Miron Milić i Dušan Jungić. Isto toliko statua dobio je album “Vatroslav Lisinski: Ljubav i zloba, izvorna opera u dva čina” u izvedbi Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a i to u kategorijama Najbolja sninmka klasične glazbe te Najbolja produkcija albuma klasične glazbe, a nagrade su za to dobili Božidar Pandurić i Vjekoslav Nježić.

Porin za Najbolji album klasične glazbe dobila su “Sunčana polja” u izvedbi Zagrebačke filharmonije i dirigenta Pavle Dešpalja dok je za najbolju skladbu u klasičnoj glazbi proglašena Miroslav Miletić: Glas iz Dubrovnika stavak za klarinet i gudače u izvedbi Brune Philippa i Zagrebačkih solista.

Od ostalih dobitnika tu je zagrebački bend Detour, koji je dobio Porin za Najbolju izvedbu grupe s vokalom, Najbolji video broj ima Mia Dimšić za skladbu Život nije siv u režiji Borisa Sekulića, saksofonist Igor Geržina i njegov album “Bucket list” nagradu je dobio za Najbolji instrumentalni album, a najbolju snimku ima Filip Vidović za The show must go on u izvedbi 2Cellosa.

Najbolja skladba jazz glazbe je Donna Lee is pissed off u izvedbi 4IN3+1, Najbolji album folklorne i klapske glazbe je “50. festival dalmatinskih klapa Omiš – večer novih skladbi”, dok je tematsko – povijesni album “Boško Petrović – Original album collection vol 1&2”. Album “Božićne pjesme” u izvedbi Čede Antolića i zbora Hrid najbolji je album popularne duhovne glazbe, a “Karlovačko RockOff 2016.” izabran je za Najbolji album s raznim izvođačima. porin.org