Skip to content

Fotoreportaža s otvorenja izložbe Daše Gajić: Street style Banja Luka

Dasa Gajic 2017 1

Jučer. 28. veljače,  u Malom izložbenom salonu Banskog dvora u Banjoj Luci otvorena prva samostalna izložba Daše Gajić naziva “Street style Banja Luka by Dasha Gajic”

…Vođena potrebom da zabilježi iskrenu emociju i ostvari realan prikaz street style scene Daša Gajić stvara nevjerojatno raznolik opus. Cijeli dijapazon karaktera spoznajemo promatrajući osobe na fotografijama: od onih koje svoju snažnu osobnost izražavaju smjelim pogledom usmjerenim direktno u objektiv do onih povučenijih koji sramežljivo skrivaju pogled od kamere. Nečija sreća, tuga ili zabrinutost zabilježeni su u prolazu, dok užurbanost, najčešće mladih, sugrađana odražava vrevu gradskog života. Raznolikost osobnosti dinamično prati i raznolikost lokacija – od industrijske arhitekture, preko stambenih objekata do oronulih zidova ispunjenih muralima.

Dasa Gajic 2017 11

Na fotografijama promatrač može, osim mode, spoznati arhitekturu grada, upoznati uličnu umjetnost i osjetiti atmosferu gradskih ulica. Kadrovi variraju od objedinjavanja raznolikog dinamičnog sadržaja pa sve do pročišćene, neutralne i jednostavne pozadine zida. Osjećaj autorice za gradnju skladne kompozicije koja izvlači maksimum od motiva i njegove pozadine vidljiv je u nizu fotografija na kojima modeli krojem i koloritom svoje odjeće uspostavljaju prirodnu komunikaciju s arhitekturom, dijelom zida ili prirodnog raslinja koje čini njihovu pozadinu. Kompozicije su podjednako snažne neovisno o tome temelje li se na sličnosti ili pak na kontrastu modela i pozadine. Boje, teksture i strukture odjeće, te elemenata iz okoline doprinose isticanju minimalizma, ozbiljnosti, fragilnosti ili pak razigranosti i dinamike koja krasi fotografirani model… Sonja Švec Španjol

Dasa Gajic 2017 9

Daša Gajić rođena je 1988. godine u Banjoj Luci. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, završila master rodnih studija na Sveučilištu u Novom Sadu i magistarski iz politologije na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci. Pokrenula je 2012. godine prvi blog posvećen street style fotografiji u Banjoj Luci i Bosni i Hercegovini, a njezini radovi su objavljivani u The Guardian, Push it Magazine, Opus Mag, Urban Fieldnotes itd. Već iduće godine Dašin blog “Street style Banja Luka by Dasha Gajic” uvršten je na listu najboljih street style blogova na svijetu (Street Style News), a iste godine je osvojila i nagradu za najbolju street stajl fotografiju na međunarodnom natječaju “Best of Street Style”. Autorica je knjiga “Prve dame – utjecajne Amerikanke: od Marthe Washington do Michelle Obame” (2016) i “Street Style Banja Luka by Dasha Gajic” (2015), te brošure “Život i stvaralaštvo žena Banja Luke” (2013).

See also  Moje impresije Ivane Žerovnik

Dasa Gajic 2017 6

Dasa Gajic 2017 7

Dasa Gajic 2017 8

Dasa Gajic 2017 10

Dasa Gajic 2017 12

Dasa Gajic 2017 13

Dasa Gajic 2017 14

Dasa Gajic 2017 15

13 Street Style Banja Luka by Dasha Gajic