Skip to content

Najava izložbe Anđelka Brkića u zagrebačkoj galeriji Sunce: OBIČAJI I TRADICIJA

01 naslovna Anđelko Brkić 1

Galerija SUNCE
Avenija Marina Držića 1, URIHO, Zagreb
Anđelko Brkić
OBIČAJI I TRADICIJA

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 16. ožujka 2017. godine, s početkom u 18.30 sati. Izložba se može pogledati: pon-pet, od 10.00 do 16.00 srijedom do 17.00 sati, do 14. travnja 2017. godine. Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan! Izložba se može pogledati i na web adresi www.uriho.hr 

Otvaranje izložbe glazbom će uljepšati  mlada Romana Pavliša, članica grupe Gelato sisters. Uz razgledavanje izložbe slijedi i prigodno druženje.

Anđelko Brkić 6

OBIČAJI I TRADICIJA

Anđelko Brkić je jedan od rijetkih likovnih stvaralaca koji je motiviran ljudskim likom u svim varijantama dinamike i osjećajnog produhovljenja. Po sadržajnoj tematici, opredijelio se za sakralne i profane prizore, a nadahnjuje ga klasični realizam interpretiran oleatom na platnu sobnog formata. Naravno, prirodna nadarenost eruptirala je u zrelijim godinama, kad su ostvareni i ostali uvjeti koje je u skladnoj obitelji, praktično-stvarao svojim rukama. Osim ljudskih vrlina zaslužio je i domovinsku zahvalnost kao branitelj u Domovinskom ratu…

Anđelko Brkić 7

Svaki umjetnik raspolaže osjećajem, koliko je važno ostaviti svoj doprinos u nacionalnoj kulturnoj baštini, tako se i Anđelko Brkić opredijelio za tradiciju i običaje svog naroda s naglašenom narodnom nošnjom, punom ornamentalnog kolorita te radne atmosfere u enterijeru ili eksterijeru. Sakralne su teme vezane uz vjersku ikonografiju, posebno uz Božansko djelo Isusa Krista; Božja Providnost oplemenjuje duševni svijet ovog umjetnika. Stvaralačko tkivo izloženih djela, temelji se na klasičnim postulatima umjetničkog tretmana: centralnoj kompoziciji, iluziji slikarske dubine, strukturi i teksturi, prirodnom volumenu te svjetlu i sjeni… Crtež je jasan, a kolorit čist i prirodno usuglašen. Posebno se ističe svjetlo i sjena, koje eksponatima daju umirujući ili dramatičan naboj; izvor osvjetljenja dolazi „Karavađovski“ odozgor i sa strane… Samo variranje boje na paleti nanosi se na platno kratkim potezima kista u smjeru forme ili se modelira u finoj tonskoj gradaciji. Svaka slika zrači trajnim optimizmom i estetskim doživljajem svega onoga što čini jedinstvo čuvstvenog osjećaja.

See also  Ponovno otvaranje izložbe Lovre Artukovića "Usporavanje" u riječkoj Galeriji Kortil

Anđelko Brkić 21

Mada su likovi i njihova zanimanja uzeti iz prošlog razdoblja, a vjerske teme kao svevremenska pobožnost, to ništa ne gubi na aktualnosti i likovnoj senzibilnosti, naprotiv ova djela mogu oplemeniti svaki prostor kao neprolazna vrijednost moralnog života pripadajućeg naroda. Uporan u stvaralačkom radu i dosljedan u svojim namjerama Anđelko Brkić je aktivan u likovnim udrugama, redovito sudjeluje u skupnim izložbama te samostalnim, kao što je ova u Zagrebu, jednom od značajnijih centara hrvatske i svjetske umjetnosti; slike ovog umjetnika prepoznatljive su po izražajnom rukopisu i klasičnoj ozbiljnosti, pa krase mnoge privatne zbirke i društvene prostore. Inače, mada je Anđelko u zasluženoj mirovini, a još je u životnoj i stvaralačkoj vitalnosti, pa očekujemo i buduće plodonosno razdoblje što mu iskreno želimo!

Pero Markić, profesor likovne umjetnosti

Anđelko Brkić 25ANĐELKO BRKIĆ
Živim u Koprivnici gdje sam se školovao, radio i zasnovao obitelj. U slikarskom procesu nalazim unutarnji mir, a slike koje pritom nastaju odraz su mog pogleda na život ispunjenog poštovanjem prema prirodi, tradiciji i strani života u kojem je traganje za istinom način postojanja. Pritom slijedim svoje srce i unutarnje porive koji me primoravaju na potragu za posljednjim tragovima izvornosti očuvane u hrvatskoj folklornoj baštini. Te slike su če sto motiv mog slikarstva.Izložene slike su ulja i akril na platnu. Radovi su to zaljubljenika u boje, terpentin, ulje… i rezultat su upornog rada i istraživanja čudesnog svijeta boja. Prisutan sam na mnogim humanitarnim, domaćim i nekoliko međunarodnih kolonija. Izlagao sam na brojnim skupnim izložbama sa LKC Koprivnica, LS “Podravka 72” i HDLU Zagreb čiji sam član te nekoliko samostalnih izložbi. Samo prošle 2016. godine sudjelovao sam na 8 skupnih izložbi od čega četiri u Zgrebu (tri s HDLU Zagreb i jedna u organizaciji portala Akademija art) i 7 likovnih kolonija humanitarnog karaktera.

 

 

 

izdavač kataloga i pozivnice
Ustanova URIHO, Zagreb

za izdavača
Josip Držaić

predgovor
Pero Markić

urednik kataloga
Stjepan Katić

dizajn
Akademija-Art

grafička priprema i tisak
URIHO Zagreb

andjelko brkic katalog 1

naklada: 200 primjeraka
Zagreb, ožujak 2017. godine

See also  Vladimir Tulezija: Dojmovi iz prirode

Galerija SUNCE, Ustanova URIHO
Av. Marina Držića 1, Zagreb
tel: 01 643 00 60
e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr

ISBN

Anđelko Brkić 12

 

pozivnica andelko brkic

galerija sunce zagreb logo