Kujundžić: Analizira se treba li cjepivo protiv pneumokoka postati obvezno

white male 174

Na nedavne primjedbe stručnjaka da je Hrvatska među rijetkim europskim zemljama u kojoj cijepljenje protiv pneumokoka nije uvršteno u kalendar obaveznog cijepljenja, ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovorio je u četvrtak kako se to pitanje analizira i odluke još nema, ali da treba poštivati struku, znanost i dobra klinička iskustva

“Ako stručnjaci budu definitivno spoznali da će pneumokok odnositi živote, onda ćemo tome pristupiti. Sada to analiziramo, a definitivne odluke nema”, izjavio je Kujundžić u Sisku uoči sjednice Vlade.

Poručio je pritom kako nema razloga za paniku te da se cjepiva ne treba bojati.

Pedijatri i imunolozi prošloga su tjedna ocijenili kako je cijepljenje protiv pneumokoka jedini način za smanjivanje broja infekcija uzrokovanih tom bakterijom, bolovanja i izostanaka djece iz škole.

Naveli su kako bi se s cijepljenjem pojavnost tih bolesti smanjila za 40 do 60 posto, pa je cijepljenjem potrebno obuhvatiti što širi krug populacije.

Danas se na teret HZZO-a u Hrvatskoj protiv pneumokoka mogu cijepiti samo djeca rođena s težim srčanim anomalijama i starije dobne skupine oboljelih od dijabetesa, srčanih i kroničnih plućnih bolesti. Ostali cjepivo plaćaju u prosjeku između 300 i 400 kuna.

Tom prilikom upozorili su i na antivakcinacijski trend u Hrvatskoj, iza čega ne stoje znanstvene i provjerljive činjenice, zbog čega Hrvatska gubi cjepni obuhvat te se u populaciji ponovno počinju javljati bolesti koje su cijepljenjem bile iskorijenjene. Hina