Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na Svečanoj akademiji u povodu 100. godišnjice humanitarne akcije spašavanja djece od gladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te dodjeli priznanja „Didak”. Riječ je o povijesnom spašavanju gladne djece krajem i neposredno nakon završetka Prvog svjetskog rata, koje je predvodio hercegovački franjevac fra Didak Buntić

DSC 5256

„Kao svećenik franjevačkog reda fra Didak Buntić bio je duboko prožet osnovnom mišlju sv. Franje o ljubavi prema siromašnima, nejakima i ranjivima. Kao vizionar u vrijeme strašne gladi omogućio je opstanak naroda šaljući djecu u bogatu Slavoniju kako bi, kada nemani rata i gladi napuste zemlju, mladost mogla u njoj stvoriti novi život“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Posebno je istaknula kako su se u njegovom vlaku spasa prema Slavoniji našla djeca svih vjera i nacionalnosti. „Takvim je primjerima fra Didak Buntić pokazao što znači ljubiti Boga, ljubiti čovjeka i ljubiti Domovinu“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako se posebno zauzimao i za opismenjavanje djece i mladih te posebno djevojčica.

„I upravo zbog toga, danas, kada bilježimo alarmantne demografske pokazatelje, pothvat fra Didaka Buntića shvaćamo kao snažan poticaj da se izborimo za bolji život naše djece i mladih kako bismo ih zadržali u domovini“, kazala je Predsjednica. Istaknula je kako su nam njegovo domoljublje danas uzor i nadahnuće da se pobrinemo za zapošljavanje mladih, da im omogućimo podizanje obitelji i povratak iz iseljeništva te uključimo u gospodarski napredak.

„Čovjek koji je prije stotinu godina shvatio da je za ostanak i opstanak važan i kruh i knjiga, da je svaka mržnja prolazna, a ljubav vječna jer stvara, a ne razara, zaslužuje našu vječnu zahvalnost“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović. predsjednica.hr

DSC 4973