Premijera predstave “Hrabri Mornar” u novom domu kazalište Tvornice lutaka, Histrionskom domu

Hrabri Mornar. foto Stjepan Mrganic 9

Premijera predstave Hrabri Mornar redateljice Petre Radin održat će se u nedjelju, 29. siječnja u novom domu Tvornice lutaka, Histrionskom domu s početkom u 18 sati. Ulaz s pozivnicom

Kazalište Tvornica lutaka kroz dvanaest godina svog djelovanja njeguje tradiciju oživljavanja likova iz stripa ili crtanih filmova. „Odlučili smo jedan tako popularni lik vratiti djeci i kroz kazališnu priču. Popaj je svevremenski lik koji ne može biti zaboravljen, samo nanovo i ponovno oblikovan u različitim formama. Možda bi ova predstava mogla biti grandiozni musical, ali kad pogledamo originalne Segarove crteže, prepoznajemo jednostavnost, koja je tajna uspjeha simpatičnog mornara. Iskren i direktan, Popaj nas vraća u vrijeme temeljnih vrijednosti, u vrijeme kada kad su one bile jednostavne, a čisti humor svakodnevica koja liječi. S obzirom da je Segar uvijek polagao važnost na aktualnost priče, i ovdje njegove likove stavljamo u današnje vrijeme i to – u naše podneblje, na otok Zlarin. Popaj je smišljen kao lik u stripu, i baš takvog ga želimo predstaviti današnjoj djeci. Ne govori puno, a što kaže iskreno je i direktno, bez previše opisnih rečenica“ispričala je redateljica predstave, i osnivačica kazališta, Petra Radin.

Jednog običnog jutra, Popaj odluči krenuti na brod, zaželio se samoće i otvorenog mora. Sa sobom vodi jedino Ćaknutu koku. Oliva, nezadovoljna jer opet ostaje sama na svjetioniku, potrpa cijeli ormar u svoj kufer i ubaci se na brod kao slijepa putnica. Međutim, nije jedina. Slijedi je Grubač, koji pošto potom želi da Oliva postane njegova djevojka. Otvoreno more, Grubač, Oliva, Ćaknuta koka i Popaj na brodu – dovoljno je za komediju. „Ako još pridodamo oluju i nasukavanje na otoku koralja – Zlarinu, pokušaj Olive da natjera Popaja na vjenčanje, ljubomoru Grubača i uvijek gladnog Peru Žderu, zajamčena je dobra zabava, i malima i velikima“ dodala je Radin.

Hrabri Mornar foto Stjepan Mrganic 1

U predstavi “Hrabri Mornar” glume Filip Detelić, Petra Težak i Mario Kovač.

„Tvornica lutaka, putujući Teatar, koji igra tamo gdje je njegova publika, u školama i vrtićima, na trgovima, po skromnim dvoranama na zaboravljenim jadranskim otocima, stalnu je scenu od ove godine dobio u Histrionskom domu, Ilica 90. Stoga, nanovo krećemo sa subotnjim matinejama u 11 sati i jako smo uzbuđeni zbog igranja u novom prostoru koji ima odličnu kazalištu infrastrukturu i lokaciju“, naglasio je ravnatelj kazališta, ujedno i glumac u predstavi, Mario Kovač.

“Kazalište Tvornica Lutaka i dalje je skupina prijatelja koji uživaju u igranju i radu nu na predstavama za djecu pokušavajući zadržati optimizam i radost življenja” zaključio je Kovač.

Sve informacije pratite na www.tvornicalutaka.com i facebook stranici.

Vežite se i uletite u svijet bajke!

Hrabri Mornar foto Stjepan Mrganic 6