Buvljak bečkog poduzeća za zbrinjavane otpada – U tijeku rasprodaja zimske sportske opreme

MA48

 MA48

Bečka gradska uprava želi osvijestiti građane da stvari koje više ne trebaju ne moraju nužno završiti u smeću, nego da mogu poslužiti drugima. Prihodom od prodaje financiraju se različiti socijalni projekti, azili za nezbrinute životinje i sl

U Beču se iskoristive stare stvari poput namještaja, elektronskih uređaja, odjeće, knjiga i posuđa već godinama odlažu na posebno označena mjesta u reciklažnim dvorištima te se potom po pristupačnim cijenama prodaju na buvljaku bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada.

Buvljak bečkog gradskog poduzeća MA 48 u okrugu Margareten postoji još od 1989. godine, a trenutno u njemu traje rasprodaja opreme za zimske sportove.

Bečani tako klizaljke, pancerice i sanjke mogu kupiti veća za 10 eura, skije u različiti veličinama dostupne su od 20 eura, dok su sve sprave za treniranje snižene za 50 posto i mogu se kupiti već po cijeni od 15 eura.

Posebnost bečkog buvljaka koji godišnje posjeti i do 30.000 kupaca je to, što sav novac od prodaje rabljenih predmeta odlazi u humanitarne svrhe. Njime se financiraju različiti bečki socijalni projekti, azili za nezbrinute životinje i sl.

Bečka gradska uprava na ovaj način želi osvijestiti građane da stvari koje više ne trebaju ne moraju nužno završiti u smeću, nego da mogu poslužiti drugima. Na taj se način ujedno i godišnja količina otpada smanjuje za čak 720 tona. Naime, od 800 tona stvari koje godišnje završe na odlagalištu s oznakom „roba za buvljak“ čak 90 % može biti ponovno prodano.

Svih 18 bečkih reciklažnih dvorišta zaprima stare stvari, a tjedno se prikupi i do 16 tona. Građani tako na reciklažna dvorišta godišnje donesu čak 130.000 još upotrebljivih predmeta, a njima se pridružuju i predmeti iz ureda za nađene stvari te predmeti koje pojedinim gradskim odjelima više ne mogu poslužiti.

Od 2011. godine na buvljaku se prodaju isključivo prekontrolirani elektronski uređaji na koje se dobiva čak i jednogodišnja garancija.