1. S predstavljanja u Gradskoj loži u Zadru

Knjiga „Vinkovo u Stankovcima 2“ Tomislava Marijana Bilosnića na najsvečaniji je način pred mnogobrojnom publikom predstavljena u Zadru i Stankovcima. Svečanosti su bile tim veće, jer je u Zadru knjiga prikazana (17. siječnja 2017.) u spomen na 70. obljetnicu Bilosnićeva života i 50. godišnjicu umjetničkog rada. Uza sve to ovo je 120 Bilosnićeva tiskana knjiga po redu, pa se i ova činjenica pretvorila u zaseban jubilej. Bilosniću su tim povodom predani pokloni Općine Stankovci, koja je financijski pomogla tiskanje ovog vrijednog projekta. Željko Baradić, načelnik općine Stankovci, Radoslav Bobanović, jedan od pokretača degustacija u Ravnim kotarima i Željko Uzelac, ispred poljoprivredne zadruge „Maslina i vino“ iz Polače poklonili su proizvode ovog poznatog ekološkog proizvođača vina i ulja.

1. Naslovnica knjige Vinkovo u Stankovcima 2Knjiga „Vinkovo u Stankovcima 2“ izišla je u izdanju udruge 3000 godina Za dar i petanesta je knjiga iz poznatog Bilosnivećoga serijala Kroz Ravne kotare i Bukovicu. Knjiga je u cijelosti posvećena dvadesetoj obljetnici degustaciji ravnokotarskih, odnosno sjevernodalmatinskih vina u Stankovcima, popularno u narodu znanom kao Vinkovo u Stankovcima, i predstavlja nastavak knjige „Vinkovo u Stankovcima“ tiskane 2007. godine povodom 10. obljetnice degustacija ravnokotarskih vina. Na dvjesto osamdeset stranica „Vinkovo u Stankovcima 2“ nastavlja s izvješćima od desete do devetnaeste degustacije vina.

„Vinkovo u Stankovcima 2“ u Zadru i Stankovcima, na jubilarnoj 20. degustaciji sjevernodalmatinskih vina 21. siječnja 2017. godine, uz autora Tomislava Marijana Bilosnića, predstavili su vinski vitezovi Željko Baradić i Radoslav Bobanović, Zdravko Bušić dipl. ing., prof. dr. Ante Kolega – Bage i novinar Nediljko Jusup. Zdravko Bušić je na kraju svoga izlaganja Bilosniću poželio daljnje neumorno i uspješno umjetničko stvaralaštvo, između ostaloga kazavši: „Od srca mu zahvaljujem sa željom da dobrog zdravlja i bistrog uma to čini i u svojoj stotoj godini, kao što je to radio naš poznati pjesnik Dragutin Tadijanović“

Prof. dr. Ante Kolega – Bage
Na predstavljanju knjige „Vinkovo u Stankovcima 2“ Tomislava Marijana Bilosnića

KNJIGA KOJI VINO STAVLJA U SREDIŠTE ŽIVOTA I KULTURE HRVATSKOG NARODA

Knjiga „Vinkovo u Stankovcima 2“ Tomislava Marijana Bilosnića, obima dvjesto i osamdeset stranica teksta, vinska je povjesnica izišla povodom 20. obljetnice održavanja vinskih smotri, izložaba i priredaba u Stankovcima. Uz autora s esejističkim dodatcima javljaju se injegovi suradnici: Nedjeljko Jusup, Gojko Kasap, Marina Pavlović, Ante Grubišić, Mile Ražov, Milan Miočić-Stošić, Antun Klišmanić, Edi Maletić i Goran Zdunić.

Autor nam donosi potom izvješća u stankovačkim degustacijama uz faksimile tekstova reportera „Zadarskog lista“ Nenada Marčine, Ivana Stagličića i Ante Vidovića i drugih, svjedočanstvo o devetnaest priredaba, o velikom broju sudionika u natjecanju za najbolje stankovačko, pa ravnokotarsko, a zadnjih godina i vina vinogorja cijele sjeverne Dalmacije.

2. Inters vinara za Bilosnićevu knjigu

Nadahnut Evanđeljem po Ivanu, Bilosnić nas uvodi u odaje vina, koje nas opajaju a ne opijaju. Loza je božje kraljevstvo, Bog je vinogradar, Isus je prvi trs, loza je trava života, glavne su misli koje su ključne u autorovoj raspravi o filozofiji vina.

Mudre riječi iz Biblije, izreke mnoštva autora o vinu, poslovice i narodne prispodobe nastavljaju autorovu vinsku mudrosloviju.

Knjižni sudionici-autori suradnici, nakon predstavljanja pobjednika devetnaest vinskih priredbi Vinkovo u Stankovcima, pripovijedaju nam svaki na svoj način o vinskim svečanostima koje su se događale za svetoga Vinka u razdoblju od devetnaest godina.

2. Vinkovo u Stankovcima povjesnice Zadar 2007

Nedjeljko Jusup pripovijeda o Svemiru Troskotu, kako je slavodobitnik Vinkova, koji je dobio zlatno odličje, hrastovu bačvu od tristo litara i tisuću kuna, ostao bez vina. Sve vino su mu popili gosti i vinari, sudionici Vinkova 2005. koji su došli proslaviti njegov uspjeh i njegovu konobu. Od tada Svemir, njegovo vino i konoba sve poznatiji. Uostalom, kao i sama vinska smotra Vinkovo u Stankovcima.

Gojko Kasap piše kako su nagrađena vina u Stankovcima registrirana i buteljirana za tržište. Enologinja Marina Pavlović svjedoči nam o istinskoj vinskoj revoluciji koja se dogodila u Ravnim kotarima nakon hrvatske neovisnosti. Ante Grubišić piše o modelima degustacija, ustvrdivši da je život kratak da bismo pili loše vino.

Mile Ražov, stalni član prosudbenog povjerenstva za ocjenjivanje vina u Stankovcima, govori nam o posebnom povjerenstvu uglednih građana za ocjenjivanje vina i ustvrđuje da je otkriće i korištenje inox posuđa bio revolucionaran učinak, a Milan Miošić-Stošić, poeta i vinoljubac sjeća se prve degustacije vina u Polači godine 1996. kada je Rade Bobanović u šator gdje se ocjenjivalo vino ujahao na svome konju. Milan nam također donosi svoje poetske uradke vinski očenaš i zdravicu domaćinu.

Ante Klišmanić piše o svojim zgodama prigodom ocjenjivanja vina, a znanstvenik Edi Maletić predstavlja nam lozne kultivare Ravnih kotara i raspravlja dilemi, je li dobro kultivirati izvorne, ili pak uvozne sorte. Goran Zdunić veseli nas činjenicom što nisu zapuštene izvorne sorte.

Naslovnik knjige autor Bilosnić niže dalje raspravu o kolijevci vinove loze u Hrvata, Ravnim kotarima – V Hrvateh, koristeći izvor „Dalmatinsku ampelografiju“ Stjepana Bulića, posebno obrađujući stankovačke sorte, Bilosnić završava raspravom o filozofiji vina.

Ova knjiga s elementima vinske povjesnice, vinske filozofije i narodne mudrosti o vinu ima nesumnjivo veliku vrijednost, ne samo kao kronika zbivanja vinskih i narodnih svečanosti u Stankovcima u doba sv. Vinka u razdoblju 1998-2016. nego kao nezaobilazni čimbenik vinske kulture u Hrvata.

Uz vrijedne osvrte sudionika vinskih smotri, knjiga potvrđuje dobru izvedbu priredaba u organizaciji Općine Stankovci s vrijednim dugogodišnjim načelnikom i urednikom knjige Željkom Baradićem i njegovim suradnikom Radom Bobanovićem.

Ova knjiga može poslužiti kao izvorna tiskovina vinskih događaja, ne samo u ocjenjivanju vina nego i u slavljenju vinske kulture jednoga kraja koji vino stavlja u središte života i kulture hrvatskog naroda.

Knjiga je svjedok kretanja razvitka vinogradarstva i vinarstva Ravnih kotara, posebice preko porasta vinogradarskih površina i podizanja vinarija, upoznavanja sorata i vinskih kultivara, do upoznavanja tržišnih normi, posebice proizvoda preko kakvoće, cijena, asortimana i promičbe.

Zato se ova publikacija ne veže samo za interes sudionika vinskog ocjenjivanja, već može poslužiti kako vinogradarima i vinarima u edukaciji, tako i vinoljupcima u otkrivanju fenomena zvanog vino.

3. Bobanović Baradić i Uzelac predaju rođendanski poklon Bilosniću

Riječ Renate Peroš, ravnateljice Narodnog muzeja Zadar, na predstavljanju knjige „Vinkovo u Stankovcima 2“ Tomislava Marijana Bilosnića

KNJIGA KOJA RAVNE KOTARE UPISUJE NA VINSKU I KULTUROLOŠKU KARTU HRVATSKE

Dragi prijatelji, poštovani uzvanici,
dame i gospodo, srdačno vas pozdravljam u Gradskoj loži Narodnog muzeja Zadar na predstavljanju monografske knjige hrvatskog književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića „Vinkovo u Stankovcima 2“.

S radošću, odmah mi je kazati, kako na ovom predstavljanju „Vinkova u Stankovcima 2“, a koje je uvod u veliku jubilarnu manifestaciju 20. degustacije sjevernodalmatinskih vina u Stankovcima, Vinkovo 2017., imamo dva slavljenika, a slavimo tri jubileja. Jubilej stankovačkih degustacija već sam spomenula, dok se drugi odnose na autora ove knjige gospodina Tomislava Marijana Bilosnića. Čestitam mu sutrašnji rođendan, kojim počinje i njegov jubilej 50. godina umjetničkog rada i stvaralaštva, a koji se otvara upravo predstavljanjem njegove 120 objavljene knjige po redu – monografije „Vinkovo u Stankovcima 2.“

4. Ista ekipa predstavljača i u Stankovcima

Bilosnića ću najaviti onim riječima koje ćete moći čuti danas u 14 sati na Trećem programu Hrvatskog radija u dokumentarnoj radio drami “Tigar na krilima djetlića”- “ kao pjesnika, književnika, slikara, publicista, putopisca i fotografa, čovjeka koji plijeni širinom svojih umjetničkih, životnih i istraživačkih preokupacija, renesansnom svestranošću i energijom neumornog tragača za svekolikim čovječjim iskustvom. Potreba je to koja izvire iz razigrane radoznalosti i gorljive želje za maksimalnom budnošću, ravnokotarske zemlje i njenog vina, drevne liburnske povijesti, otvorenosti prema širokom svijetu i onog kročenja svojim putem kojega može opisati jedino pjesnička biografija individualca svih znanih nam epoha.”

5. Bilosnićeva zdravica predstavljačima

A čini mi se, da Bilosnićeva razigrana radoznalost i gorljiva želja za maksimalnom budnošću ravnokotarske zemlje i njenog vina ne bi došla do izražaja u obliku knjige „Vinkovo u Stankovcima 2“, da mnogo toga nije radio zajedno u sinergiji sa svojim prijateljima, poglavito s danas dva osvjedočena vinska viteza, gospodinom Radoslavom Bobanovićem i Željkom Baradićem, bez kojih ne bi, uostalom, bilo ni ovoga slavlja, a još manje trajanja, djela i spomena danas svakako najveće, najvažnije, najpoznatije i najživlje gospodarsko-kulturne manifestacije u Zadarskoj županiji Vinkovo u Stankovcima, prepoznato i na nacionalnoj razini. Baradićev i Bobanovićev neumorni mar, rekla bih tvrdoglava ljubav za zemlju, trs, lozu i kaplju vrsnog vina, znam, nekima se i među nama, u početku možda i činila kao donkihotovski pokušaj, akcija kratkog daha i fešta jednoga ljeta, ali danas kada znamo da su se na svjetskim trpezama našla ravnokotarska vina koja su do jučer jedva bila pitka i u vlastitim podrumima, najzorniji je dokaz velikog uspjeha ove manifestacije, ovih ljudi, i svih onih okupljenih oko, slobodno danas možemo reći, povijesnog ravnokotarskog, ne samo vinskog projekta.

Tako se kao koautori u monografiji „Vinkovo u Stankvcima 2 „ popraćenoj mnogim aktualnim fotografijama, uz autora javljaju i Željko Baradić i Radoslav Bobanović, začetnici i pokretači Vinkova u Stankovcima. Sa zanimljivim prilozima na temu Vinkova i svega što on u gospodarskom, političkom, društvenom, enološkom, ampelografskom, kulturnom pogledu predstavlja, javljaju se redom stručnjaci, javni djelatnici i degustatori Zvonimir Vlatković, Nedjeljko Jusup, Gojko Kasap, Marina Pavlović, Ante Grubišić, Mile Ražov, Milan Miočić – Stošić, Antun Klišmanić, Edi Maletić i Goran Zdunić. Uz posebni vinski album fotografija u boji, ova vinska spomenica donosi i veliki izbor poslovica raznih naroda o vinu, kao i primjereni izbor izreka o vinu od Hipokrata i Platona do dana današnjih. Na dvjesto osamdeset stranica „Vinkovo u Stankovcima 2“ nastavlja s izvješćima od desete do devetnaeste degustacije vina, pa tako predstavlja nastavak Bilosnićeve knjige istoga naziva „Vinkovo u Stankovcima“ izišle za desetu obljetnicu ove vinske manifestacija u Stankovcima.

6.A na kraju veselica

Svakako, lijepo i vrijedno, da se ovom i ovakvom spomenicom danas upisujemo na vinsku i kulturološku kartu Hrvatske.

Čestitam autoru Bilosniću i koautorima, organizatorima, Općini Stankovci i načelniku Baradiću, predstavljačima i proizvođačima, nacionalnoj vinarskoj ravnokotarskoj ekipi, svima – Sretan jubilej!