Skip to content

Fotoreportaža s otvorenja izložbe Vilima Halbartha u Galeriji ULUPUH

Vilima Halbart otborenje 1

Izložba Flying boats 2 akademskog kipara Vilima Halbärtha otvorena je 20. prosinca u Galeriji ULUPUH u Zagrebu. Pogledajte fotoreportažu s otvorenja izložbe.

Punih deset godina Vilim Halbarth surađuje s trogirskim brodogradilištem, druži se sa škveranima i stvara radove posvećene brodogradnji, ljudima, kulturi i tradiciji brodogradnje koja čini sastavni dio identiteta naše zemlje. Kroz niz ciklusa Halbarth je opisao obrise i nutrinu broda, interpretirao plodnost brodogradnje, prepoznao njezin rukopis u odbačenom materijalu da bi u posljednjem ciklusu krajnjom redukcijom i razgradnjom formi brodogradnju sveo na njezinu bit – jezgru koja počiva na pravilnosti tri ključna elementa: pravcu, kružnici i elipsi.

Vilima Halbart otborenje 2

Vilim Halbarth oblikuje niz različitih brodova sastavljenih od potpuno istih elemenata. Svaki brod nosi vlastitu priču, ali počiva na istom konstruktivnom počelu. Redukcijom brodogradnje na samu kralježnicu broda – fizičku i mentalnu – Halbarth ukazuje na nepobitnu važnost identiteta u nestajanju. Brodogradnja je utkana u kolektivnu svijest naše zemlje, te njezinim nestajanjem nestaje i dio nas, našeg znanja, iskustva i tradicije koja nas direktno vezuje uz more. Upravo brod omogućuje bijeg u daleka morska prostranstva i toliko priželjkivanu slobodu, ali istovremeno primorava čovjeka na prepuštenost samome sebi. Možda nam je upravo to i potrebno – otisnuti se u nepoznato kako bi se vratili sebi.

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Vilima Halbart otborenje 3

Vilima Halbart otborenje 4

Vilima Halbart otborenje 5

Vilima Halbart otborenje 6

Vilima Halbart otborenje 7

Vilima Halbart otborenje 8

Vilima Halbart otborenje 9

Vilima Halbart otborenje 10

Vilima Halbart otborenje 11

Vilima Halbart otborenje 12

Vilima Halbart otborenje 13

Vilima Halbart otborenje 14

Vilima Halbart otborenje 15

Vilima Halbart otborenje 16