Skip to content

EK vijesti 19. prosinca 2016.

European Commission 1

Europska unija nastavlja podupirati Ukrajinu

Jutros na marginama trećeg sastanka Vijeća za pridruživanje EU-a i Ukrajine Europska komisija i Ukrajina potpisale su više sporazuma dokazujući još jednom ustaljenu potporu EU Ukrajini i reformama koje ta država poduzima. Sporazum kojim se podupire reforma ukrajinske javne uprave vrjedan je 104 milijuna eura i sastavni je dio većeg paketa potpore EU za odgovorno i transparentno upravljanje u Ukrajini u iznosu od 300 milijuna eura. Za dodatne informacije o odnosima Europske unije s Ukrajinom, pogledajte  informativni članak i posjetite  web-mjesta Delegacije EU-a u Ukrajini iKomisijine skupine za potporu Ukrajini. Zajedničko priopćenje za medije izdano nakon sastanka Vijeća za pridruživanje dostupno je ovdje.

E-privatnost: Europljani traže jaču zaštitu internetske komunikacije 

Europska komisija danas je objavila rezultate istraživanja Eurobarometra i javnog savjetovanja  o e-privatnosti. Iz rezultata se vidi da Europljani traže bolju zaštitu ali i da postoje razlike u stajalištima industrijskog sektora i tijela javne vlasti. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Potpredsjednik Ansip i povjerenica Jourová raspravljali su s poduzećima o novim pravilima o zaštiti podataka

Potpredsjednik Ansip i povjerenica Jourová danas su s poslovnim udrugama raspravljali o provedbi nove Uredbe o zaštiti podataka.  Nova uredba donesena je u travnju ove godine i stupit će na snagu u svibnju 2018. Ona će zamijeniti nacionalno zakonodavstvo kojim se zamjenjuje trenutačna Direktiva o zaštiti podataka. Kako bi olakšala njezinu provedbu Komisija  se redovito  savjetuje s državama članicama zbog osiguravanja prilagodbe i stavljanja izvan snage nacionalnih zakona, ako je to potrebno. Raspravljat će se i o  Europsko-američkom sustavu za zaštitu privatnosti. Taj novi okvir za razmjenu podataka počeo je s djelovanjem 1. kolovoza, a pridružilo mu se više od 1100 američkih tvrtki (u postupku obrade još je 700 zahtjeva). Prva revizija tog sustava za zaštitu privatnosti provest će se sljedećeg ljeta.

Komisija oznanila Izvješće o javnim financijama 2016.

Glavna uprava Europske komisije za gospodarske i financijske poslove (ECFIN) danas je oznanila godišnje Izvješće o javnim financijama u ekonomskoj i monetarnoj uniji, koje pregledno prikazuje ključne politike razvoja i dio analize kojom se potkrepljuju mišljenja Komisije o nacrtima državnih proračuna država članica. Izvješće o javnim financijama u ekonomskoj i monetarnoj uniji 2016. bit će dostupno na web-mjestu  Glavne uprave ECFIN od 15.00 h, uz infografiku te pitanja i odgovore.  

Sastanak na vrhu najviše razine „Europski odgovor na izazove u pogledu održivosti – Ostvarivanje plana za 2030.”

Europski centar za političke strategije (EPSC) sutra će održati s Europskom komisijom sastanak na vrhu na visokoj razini na temu „Europski odgovor na izazove u pogledu održivosti – Ostvarivanje plana za 2030.” Pod pokroviteljstvom prvog potpredsjednika Timmermansa i potpredsjednika Katainena i uz nazočnost veleposlanice za zadatke održivog razvoja UN-a Njezina Veličanstva kraljice Matilde od Belgije sastanak na vrhu okupit će europske i međunarodne dionike kako bi raspravljali o odlučnim daljnjim koracima za održivu europsku budućnost. Dodatne informacije o Komunikaciji o ciljevima održivog razvoja dostupne su u  priopćenju za medije.