Izložba Vilima Halbärtha inspirirana trogirskim brodogradilištem u Zagrebu

9

Izložba “Flying boats 2” akademskog kipara Vilima Halbärtha otvara se u utorak, 20. prosinca 2016., u 19 sati u Galeriji ULUPUH (Tkalčićeva 14) u Zagrebu

Punih deset godina Vilim Halbarth surađuje s trogirskim brodogradilištem, druži se sa škveranima i stvara radove posvećene brodogradnji, ljudima, kulturi i tradiciji brodogradnje koja čini sastavni dio identiteta naše zemlje. Kroz niz ciklusa Halbarth je opisao obrise i nutrinu broda, interpretirao plodnost brodogradnje, prepoznao njezin rukopis u odbačenom materijalu da bi u posljednjem ciklusu krajnjom redukcijom i razgradnjom formi brodogradnju sveo na njezinu bit – jezgru koja počiva na pravilnosti tri ključna elementa: pravcu, kružnici i elipsi.

Vilim Halbarth oblikuje niz različitih brodova sastavljenih od potpuno istih elemenata. Svaki brod nosi vlastitu priču, ali počiva na istom konstruktivnom počelu. Redukcijom brodogradnje na samu kralježnicu broda – fizičku i mentalnu – Halbarth ukazuje na nepobitnu važnost identiteta u nestajanju. Brodogradnja je utkana u kolektivnu svijest naše zemlje, te njezinim nestajanjem nestaje i dio nas, našeg znanja, iskustva i tradicije koja nas direktno vezuje uz more. Upravo brod omogućuje bijeg u daleka morska prostranstva i toliko priželjkivanu slobodu, ali istovremeno primorava čovjeka na prepuštenost samome sebi. Možda nam je upravo to i potrebno – otisnuti se u nepoznato kako bi se vratili sebi.

Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Vilim Halbarth rođen je 1970. godine u Trogiru. Završio je srednju školu matematičko-informatičkog smjera, te kameno – klesarsku školu u Pučišćima na Braču. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, studij kiparstva. Izlagao je na više skupnih izložbi, te na osam samostalnih izložbi. Živi i radi u Trogiru.

Samostalne izložbe:
2010. g. / Premijere 24 – Loggia pučkog otvorenog učilišta u Splitu
2010. g. / Svijet za nas – Muzej grada Trogira
2011. g. / Svijet za nas 2. dio – Muzej grada Trogira
2012. g. / Svijet za nas 3. dio – Salon Galić, Split
2012. g. / Svijet za nas I, II, III – Hotel Le Meridien, Split
2013. g. / Bios i eros – Muzej grada Trogira
2014. g./ Svijet iza nas – Prodajna galerija Beograd, Beograd
2016. g./ Flying boats – Salon Galić, Split

vilim halbarth flying boats 160716 212