Pjesnik Pero Pavlović primljen je 9. prosinca 2016. u redovito članstvo Slavenske akademije književnosti i umjetnosti u Varni (Bugarska)

pero pavlovicOva uvažena međunarodna organizacija kreativnih stvaratelja slavenskog podrijetla okuplja književnike, slikare, glazbenike, redatelje, glumce, filozofe, a prije svega pjesnike. Do nedavno je Akademija osnovala svoje ogranke u sedamnaest zemalja gdje žive Slaveni, a ima ogranak i u Londonu gdje živi veća slavenska zajednica. U svom djelovanju ravnopravno tretira sve slavenske jezike i specifičnosti pojedinih kultura

Pero Pavlović rođen je 20. ožujka 1952. u Gracu kod Neuma. Pučku školu polazio je u rodnom mjestu i Hutovu, a gimnaziju u Metkoviću. Studirao je medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirao i magistrirao. Godine Gospodnje 1979. Pero Pavlović objavio je svoju prvu knjigu pjesama «Plavi svirač», i od tada neprekidno našoj kulturi, našoj književnoj javnosti podastire nove zbirke koje su po mnogočemu posebnost hrvatskog suvremenog pjesništva. Velik dio pjesničkog opusa autor je posvetio ljekovitom bilju mediteranskog područja. Još nitko u književnosti nije duhom tako duboko zašao u svijet trava, njihova nazivlja, opisa i sanjarenja učinka i nadahnuća, kako i koliko je to voljno učinio pjesnik Pavlović. Uz već znane postupke u literaturi, usavršio je niz vlastitih recepata za dobivanje raznih čajnih pripravaka, ulja, masti, melema, tinktura, kupki i sl.

Inače, Pavlović je naš neologistički bard u uvođenju novotvorenica u pjesnički izričaj.

Pjesnik je uvršten u više pjesničkih antologija, u Hrvatsku književnu enciklopediju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i u školsku lektiru i čitanke. Piše književne i likovne kritike, osvrte, prikaze, kulturološke i novinske članke. Prevođen je na strane jezike. Svoje književne uratke autor vrlo često objavljuje u raznim listovima te domaćim i stranim književnim časopisima. Do sada je objavio 33 knjige poezije i poeme.

Leave a Reply