IN MEMORIAM: Slavomir Drinković

drinkovic

U srijedu 7. prosinca 2016. u Zagrebu je u 65. godini života preminuo Slavomir Drinković

drinkovicSlavomir Drinković rođen je 1951. godine u Jelsi na Hvaru. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. V. Michielija 1977. godine, nakon čega se specijalizirao za monumentalnu plastiku u Majstorskoj radionici prof. A. Augustinčića, a od 1979. kod prof. I. Sabolića.

Godine 1995. zaposlio se na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao asistent na Kiparskom odsjeku, gdje je 1997. izabran je u umjetničko – nastavno zvanje docenta, a 2001. u izvanrednog profesora. Od 1999. do 2003. vršio je funkciju pročelnika. Godine 2006. prvi je puta izabran za dekana te je na toj poziciji odslužio dva uzastopna dvogodišnja mandata. Godine 2007. izabran je i u umjetničko-nastavno zvanje redovitog profesora, a 2012. u trajno umjetničko-nastavno zvanje redovnog profesora te predstojnika Katedre za kiparstvo ALU.

Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1977. godine, a aktivno je sudjelovao u njegovom radu kao član predsjedništva tijekom dva mandata te kao član umjetničko-prosudbenog tijela za prijem u članstvo HDLU-a. Od 1978. do 1995. bio je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, dok je 2008. izabran za počasnog člana ULUPUH-a.

Tijekom dugogodišnjeg umjetničkog rada ostvario je 15 samostalnih izložbi i sudjelovao na preko 150 kolektivnih izložaba u Hrvatskoj i svijetu. Bio je sudionik 16 likovnih radionica i simpozija, od čega 7 u inozemstvu. Postavio je 88 skulpture u javnim prostorima od kojih izdvajamo: Spomen obilježja masovnih grobnica Domovinskog rata od kojih je prvo postavljeno na Ovčari, Nadgrobni spomenik obitelji Tuđman (1988.), Spomenik M. Maruliću u Kninu i Berlinu, AB OVO u Osijeku. Radovi su mu u fundusima – stalnim postavima Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Moderne galerije Zagreb, Galerije umjetnina Split, Muzeja suvremene umjetnosti Beograd, Muzeja Murska Sobota. Galerije umjetnina Slavonski brod – zbirka suvremene hrvatske skulpture i Muzeja grada Vukovara.

Godine 1996. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a njegovo je stvaralaštvo prepoznato kroz dodijeljene 23 značajne nagrade, među kojima je i likovna nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2016. godini.