Skip to content

EK vijesti 6. prosinca 2016.

European Commission 1

Povjerenik Navracsics i zamjenik glavnog tajnika OECD-a Frantz prikazali rezultate istraživanja PISA 2015. 

Tibor Navracsics, povjerenik za izobrazbu, kulturu, mlade i šport, i zamjenik glavnog tajnika OECD-a Douglas Frantz predstavili su danas rezultate istraživanja Programa za međunarodnu procjenu učenika (PISA) za 2015., kojim se uspoređuje uspješnost petnaestogodišnjih učenika u sustavima isobrazbe diljem svijeta. Povjerenik Tibor Navracsics izjavio je: „Postoji mnogo mladih Europljana nedovoljno pripremljenih za ovodobne izazove, iznimno inovativnih društava. Moramo nastaviti pružati podršku državama članicama u svladavanju prepreka povezanih sa socijalnim ili imigrantskim statusom. Visokokvalitetna predškolska izobrazba i skrb tu igraju bitnu ulogu, baš kao i dobra naobrazba i edukacija nastavnika. Čvrsto sam uvjeren da će sadanje odlučno djelovanje pridonost smanjenju socijalne isključenosti sutra i izgradnji socijalno povezanijeg europskog društva.“ Prvi put otkad se provodi procjena sve su države članice EU-a sudjelovale u istraživanju programa PISA iste godine,  čime se omogućuje usporedba na razini čitavog EU. Objavljena su dva sveska istraživanja programa PISA (PISA Volumes I & II) i  OECD-ovo priopćenje za medije.

Komisija podržava nova pravila koja omogućuju poreznim službama pristup bitnim podatcima o pranju novca 

Komisija podržava današnju odluku ministara financija EU o novim pravilima kojima se poreznim službama u EU jamči pristup podatcima prikupljenima u okviru postojećih pravila o suzbijanju pranja novca. Time su obuhvaćeni podatci kao što su zapisi o dubinskoj analizi stranaka i podatci u nacionalnim registrima o istinskom vlasništvu. Porezna služba sad će moći jednostavno utvrditi identitet krajnjeg vlasnika netransparentne tvrtke  ili entiteta ali i žurno reagirati u slučajevima utaje i izbjegavanja plaćanja poreza. Nakon donošenja pravila Pierre Moscovici, povjerenik za oporezivanje i carinsku uniju, izjavio je. „Ovo je još jedan iskorak naprijed u poboljšanju transparentnosti i prjekogranične suradnje u EU,  koje se državama članicama daje kao djelotvorno sredstvo za zaštitu integriteta njihovih poreznih sustava. Žurno odobreno u Vijeću, još je jedan odraz značaja kojeg države članice pridaju borbi protiv utaje i izbjegavanja plaćanja poreza.“ Prijedlog je bio dio inicijativa koje je  Komisija iznijela u srpnju, a nove bi mjere na snagu trebale stupiti 1. siječnja 2018. Prije današnjeg službenog donošenja novog zakonodavstva Europski parlament dao je mišljenje o tom predmetu.

Borba protiv nezakonitog govora mržnje na internetu: prva ocjena novog kodeksa ponašanja

Europska komisija danas je objavila prvu evaluaciju o tomu kako su IT tvrtke primjenjivale  kodeks ponašanja  u borbi protiv nezakonitog govora mržnje na internetu. Kodeks je dogovoren s IT tvrtkama  (Facebookom, Googleom (YouTubeom), Twitterom i Microsoftom) 31. svibnja 2016. Početni rezultati pokazuju da je 28 posto svih prijava navodnog nezakonitog govora mržnje na internetu dovelo do uklanjanja prijavljenog sadržaja. Trenutno se ipak samo 40 posto svih prijava pregleda za manje od 24 sata, a svrha kodeksa ponašanja je da se većina prijava pregleda u roku od 24 sata. Objavljeni su  priopćenje za medije  s predstavljanja kodeksa ponašanja i dokument s najčešćim pitanjima.

EUROSTAT: procjena BDP i glavnih agregata za treće tromjesečje 2016.  BDP u europodručju povećan za 0,3 posto, a u području EU28 za 0,4 posto; promjena od +1,7 posto odnosno +1,9 posto u usporedbi s trećim tromjesečjem 2015.

Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji