Skip to content

EK vijesti 5. prosinca 2016.

European Commission 1

Komisija – zapčinju djelovati Europske solidarne snage 

U srijedu, 7. prosinca 2016. potpredsjednica Europske komisije za proračun i ljudske resurse Kristalina Georgieva službeno će proglasit početak djelovanja novoosonovanih Europske snage solidarnosti. Svečanost će se održati u 13 sati u Bruxellesu uz sudjelovanje brojnih udruga i mladih. Mladi koje zanima  solidarno djelovanje diljem Europe moći će se informirati o novim Snagama solidarnosti, razmijeniti iskustva, upoznati udruge koje sudjeluju u projektu ali i među prvima biti na licu mjesta koji se mogu prijaviti za sudjelovanje u Europskim snagama solidarnosti. Prije zbivanja koje će se održati usporedno sa sličnim svečanostima u državama članicama, održat će se konferencija za medije s povjerenicom Marianne Thyssen ali i povjerenicima Christosom Stylianidesom i Tiborom Navracsicsem. Konferencija će se održati nakon sastanka Kolegija povjerenika. Europske snage solidarnosti dio su  predstojeće šire inicijative Komisije za daljnja ulaganja u mlade Europljane.  Dodatne informacije dostupne su  ovdje

Plan ulaganja za Europu: tri sporazuma vrjedna više od 340 milijuna eura u Bugarskoj, Litvi i Rumunjskoj

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je u Bugarskoj, Litvi i Rumunjskoj tri sporazuma vrjedna više od 340 milijuna eura. Transakcije imaju potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu. Dodatne informacije dostupne su  ovdje. 

Komisija pozdravila podršku država članica planu omogućivanja besplatnog pristupa mreži WiFi4EU na javnim mjestima 

Nepuna tri mjeseca nakon što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavio plan kojim bi se tijelima lokalne vlasti omogućilo da građanima u gradovima i selima diljem EU ponudi besplatan pristup Wi-Fi mrežama, države članice već su iskzale podršku  inicijativi WiFi4EU. Prvi poziv za podnošenje projektnih prijedloga planira se do ljeta 2017., pritom se sva tijela lokalnih vlasti u EU mogu prijaviti za dobivanje vaučera pa i ponuditi pristup visokokvalitetnom internetu u svojim parkovima, trgovima, javnim zgradama i knjižnicama. Iako će se voditi računa o zemljopisno uravnoteženoj raspodjeli među državama članicama, vaučeri će se dodjeljivati po redoslijedu prijave. Tijela lokalne javne vlasti koja žele ponuditi Wi-Fi vezu na područjima na kojima još ne postoji takva javna ili privatna usluga jednostavnije će se moći prijaviti za financiranje bez većeg administrativnog postupka. Za razdoblje od 2017. do 2019. određena su sredstva u iznosu od 120 milijuna eura. Komisija procjenjuje da će od programa koristi imati najmanje šest do osam tisuća lokalnih zajednica. Objavljeno je i  priopćenje za medije.

EUROSTAT: listopad 2016. u odnosu na rujan 2016., maloprodajna trgovina u europodručju povećala se za 1,1 posto, a u području EU28 za 1,2 posto

U rujnu maloprodajna trgovina smanjila se za 0,4 posto u europodručju i 0,2 posto u području EU28.  Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji