Skip to content

EK vijest 29. studenog 2016.

European Commission 1

Komisija domaćin sastanka na kojem su sudjelovali predstavnici najviših institucija EU, s kojeg su pripremili Zajedničku izjavu o zadatcima i prioritetima za 2017.

Europska komisija danas je domaćin sastanka na kojem su sudjelovali predstavnici Europskog parlamenta i predsjedništva Vijeća (i aktualnog slovačkog predsjedništva ali i budućeg malteškog i estonskog predsjedništva) da bi dovršili pripremljenu Zajedničku deklaraciju o zadatcima i prioritetima za 2017. Na temelju  Programa rada za 2017. kojeg je Komisija predstavila 25. listopada, Parlament, Vijeće i Komisija surađuju na određivanju prijedloga koje treba ubrzano realizirati kako bi građani EU tijekom 2017. osjetili konkretne rezultate. Ti zajednički napori dio su nove zajedničke obveze izričito predviđenom Međuinstitucijskim sporazumom o boljoj izradi zakonodavstva,  kojim se Uniji omogućuje djelovanje na osnovu prijedloga i postizanja rezultata tamo gdje su najpotrebniji.

U središtu pozornosti 10. Europskog foruma o pravima djeteta zaštita djece u migracijama

Danas i sutra na  10. Europskom forumu o pravima djeteta, kojemu je domaćin povjerenica za pravosuđe Vera Jourová, 300 stručnjaka raspravljat će o tomu kako najbolje zaštititi djecu migrante. Jedan od četiri podnositelja zahtjeva za azil u EU tijekom 2015. bio je maloljetan (podatci su dostupni  na internetu), a njih 96 000 stiglo je bez roditelja ili drugih skrbnika. Zaključci i najbolje prakse za zaštitu djece u migracijama bit će objavljeni nakon Foruma. Povjerenica Vera Jourová i povjerenik Dimitris Avramopoulos održat će uvodna izlaganja, pri čemu će prvi potpredsjednik Frans Timmermans zatvoriti Forum. Na  popratnom događanju  prije Foruma stručnjaci su raspravljali o skrbništvu nad djecom bez pratnje i djecom odvojenom od roditelja.Program  i  govori dostupni su na internetu. Rasprave se mogu  pratiti uživo

Sigurnost cestovnog prometa: novom prjekograničnom razmjenom informacija u EU policija će jednostavnije pokretat postupake prometnih prekršaja počinjenih u inozemstvu 

izvješću koje je danas donijela Europska komisija navodi se da je intervencija EU imala pozitivan učinak na rješavanje problema teških prometnih prekršaja u Europi. Novim  europskim zakonodavstvom  državama članicama na raspolaganje je stavljen elektronički informacijski sustav koji omogućuje utvrđivanje identiteta vozača iz EU ako počini prometni prekršaj u inozemstvu. Zbog tog se broj istraga prometnih prekršaja koje su počinili nerezidenti od 2013. do 2015. učetverostručio pa sad iznosi približno dva milijuna. U taj su broj uračunati prekršaji kao što su prekoračenje brzine, prolazak kroz crveno svjetlo, neupotreba sigurnosnih pojaseva i vožnja pod utjecajem alkohola a, koji svi zajedno su uzročnici su 75 posto smrtnih slučajeva na cestama. Komisija je danas  objavila i videozapis  o pozitivnim rezultatima prvog Europskog dana bez smrti na cestama  (projekt EDWARD) organiziranog u rujnu.

EUROSTAT: izdatci kućanstava po svrsi – četvrtina odlazi na stanovanje

Kućanstva u Europskoj uniji (EU) 2015. zapravo četvrtinu svojih ukupnih izdataka za potrošnju daju za „stanovanje, vodu, električnu energiju, plin i ostale energente“. Što ukupno čini potrošnju od približno 2000 milijardi eura (13,4 posto BDP u EU), što je zaista najveći izdatak kućanstava u EU. Ujedno je riječ o izdatku čiji se udio u ukupnim izdatcima kućanstava najviše povećao tijekom proteklog desetljeća, s 22,5 posto ukupnih izdataka kućanstava 2005. na 24,4 posto 2015. (povećanje od 1,9 postotnih bodova). Slični trendovi očituju se i većini država članica EU, makar u različitoj mjeri. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji