Skip to content

Prva izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU posvećena 95. godišnjici Plive

Hrvatski muzej medicine i farmacije 6

Povodom 95. godišnjice osnutka farmaceutske tvrtke Kaštel (današnje Plive), u petak 18. studenog otvorena je izložba Kaštel na vrhuncu – Oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih koja se održava u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a koju je postavio Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU. Zapravo riječ je o prvoj izložbi novog muzeja u sastavu Hrvatske akademije na kojoj je predstavljena vrjedna građa za povijest hrvatske farmacije koja slikovito svjedoči o djelokrugu promidžbenog djelovanja tvrtke Kaštel

Ova izložba prvi put javnosti pokazuje 59 reklamnih razglednica, 24 primjerka ambalaže lijekova, skice i predloške za reklame, prospekte, liječničke dnevnike pa i stručne časopise. Veći je dio izložene građe iz fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije, a dio iz ostavštine Pavla Gavranića koja se čuva u Kabinetu grafike HAZU.

Hrvatski muzej medicine i farmacije 4

Izložbu je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, podsjetivši da je tvrtku Kaštel 1921. osnovao onodobni predsjednik Akademije Gustav Janeček, osnivač moderne hrvatske kemije i farmacije. Prvo sjedište tvrtke bilo je u Karlovcu, potom se 1928. seli u Zagreb. Kaštel je 1945. pripojen Državnom zavodu za proizvodnju lijekova Pliva, koji je osnovan 1939. pod nazivom Plibah (Proizvodnja lijekova Banovine Hrvatske), ali je 1941. izmijenjen u Pliva (Proizvodnja lijekova i vakcina). Akademik Kusić spomenuo je i nobelovca Vladimira Preloga koji je 1936. osnovao Kaštelov istraživački laboratorij, pritom istaknuo i zasluge slikara Pavla Gavranića kao začetnika industrijskog dizajna u Hrvatskoj, kazavši da je kod dizajniranja Kaštelovih proizvoda imao pristup koji je i danas moderan s više vizualne poruke, a manje teksta. Pri tom je izrazio zahvalnost voditelju Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU akademiku Marku Pećini, njegovoj zamjenici prof. dr. sc. Stelli Fatović-Ferenčić i upraviteljici Muzeja Silviji Brkić-Midžić koji su svojim entuzijazmom omogućili osnutak najnovijeg muzeja u sastavu HAZU. Kako je istaknuo akademik Pećina, ideja o osnutku Hrvatskog muzeja medicine i farmacije stara je više od sto godina, ali kratko je bila realizirana 1944. kad je u sastavu Hrvatskog liječničkog zbora osnovan Muzej za povijest zdravstva u Hrvatskoj koji je djelovao do 1945. Ideja o osnutku Muzeja ponovno se započela pokretati u Razredu za medicinske znanosti HAZU 2006., nekoliko godina nakon tog Muzej je napokon bio osnovan 2014. rješenjem Ministarstva kulture.

Hrvatski muzej medicine i farmacije 3

Sadašnji predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan govoreći na otvorenju izložbe istaknuo je da je Pliva kao nasljednik tvrtke Kaštel bila jedan od predvodnika gospodarskog razvoja Hrvatske ali i da je imala svjetski značajna dostignuća. „Pliva je stvarala temelje moderne proizvodnje lijekova u Hrvatskoj, kao što je bila predvodnik i u marketinškim trendovima, dok je danas najveći hrvatski izvoznik“, rekao je Furjan.

Hrvatski muzej medicine i farmacije 2

Silvija Brkić-Midžić je kazala da je izrađen prihvatljiv muzjeski koncept Hrvatskog muzeja medicine i farmacije, uz kojeg je pokrenut postupak za izradu arhitektonske dokumentacije kako bi Muzej bio otvoren za javnost do 2020. Do tad će Muzej izložbe održavati u drugim prostorima. Sukladno njezinim riječima, Muzej bi izim izložbenog prostora trebao biti i mjesto promicanja zdravstvene kulture i edukacije. Govoreći o izložbi, Silvija Brkić-Midžić je kazala da ona svjedoči o tomu kako se na primjeru Kaštela pokazalo da i znanost i umjetnost mogu dosegnuti vrhunce i služiti razvoju, što danas dokazuje i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koja okuplja i znanstvenike i umjetnike.

Izložba Kaštel na vrhuncu – Oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice “Kaštel” u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih za posjetitelje ostaje otvorena u Knjižnici HAZU do 31. siječnja 2017.

Hrvatski muzej medicine i farmacije 5

Hrvatski muzej medicine i farmacije

Hrvatski muzej medicine i farmacije 1