Okrugli stol o mogućnostima intenzivnijeg uključivanja žena u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike

DSC 8070

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na Okruglom stolu o mogućnostima intenzivnijeg uključivanja žena u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike „Žene u STEM-u“

Zahvalivši predstavnicima Veleposlanstva Australije i Hrvatske udruge poslodavaca na organizaciji Okruglog stola, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako su u većini razvijenih zemalja svijeta djevojčice u školama, u prosjeku, uspješnije u većini školskih predmeta i područja, ali kako unatoč toj činjenici djevojčice značajno manje odabiru inženjerska zanimanja. Malen interes djevojčica za STEM zanimanja ocijenila je globalnim fenomenom koji je prisutan u svim razvijenim sredinama.

Kazala je kako bi ukupna obrazovna politika trebala osmisliti programe za roditelje kojima bi ih se potaknulo na veći angažman oko odabira i usmjeravanja vlastite djece u odabiru zanimanja. Ocijenivši „STEM kapital“ vrlo malenim u našim uvjetima, istaknula je kako on igra važnu ulogu u usmjeravanju djece u STEM područja. „Zadatak je stoga sviju nas učiniti sve kako bismo posvjedočili tome da žene u STEM zanimanjima mogu vrlo dobro ispuniti svoja očekivanja, pa i ona da se u STEM području vrlo dobro mogu uskladiti zahtjevi posla i karijere s obiteljskim zahtjevima“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Nadalje, korporacije koje djeluju unutar STEM područja trebaju pripomoći povećanju udjela žena na naprednim i višim pozicijama, kazala je Predsjednica i dodala kako se regrutiranje njihovih budućih zaposlenika odvija već u osnovnoj školi. Moguće je očekivati da sudjeluju u kreiranju brojnih programa izvan nastave u učionicama i u programima koji predstavljaju dopunu postojećim školskim sadržajima, kazala je Predsjednica. Istaknula je kako bi tim aktivnostima visoko tehnološke korporacije same dobile prigodu da takvim ponuđenim izvanškolskim programima i intervencijama utječu na učeničke interese, stavove pa i na odabire STEM zanimanja.

Predsjednica Republike navela je kako moramo dati dodatan poticaj razvoju upravo STEM područja i vještina želimo li postići stupanj razvijenosti najrazvijenijih država Europske Unije te kako našu djecu moramo učiti vještinama rješavanja problema i logičnog razmišljanja, umjesto samo skupljanja podataka. Ocijenivši STEM brzorastućim poljem koje nudi neizmjerne opcije za razvoj karijere, Predsjednica je kazala kako ne smijemo dopustiti stereotipima da oduzmu prilike našim ženama i djevojčicama.

„U znanosti, kao i u politici uostalom, nije presudan samo broj žena već njihova moć i utjecaj! Podržavam stoga svaku inicijativu, kao što je i ovaj skup, usmjerenu na osnaživanje žena, prije svega u vjeri da mogu sve što žele i u što vjeruju“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović. predsjednica.hr