Skip to content

Teatrologica Martina Petranović dobitnica Nagrade Marko Fotez

U Narodnom domu HAZU u Zagrebu u utorak 15. studenog održana je prigodna svečanost dodjele Nagrade Marko Fotez teatrologici dr. sc. Martini Petranović, uglednoj znanstvenoj suradnici Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Martina PetranovićOvu vrjednu hrvatsku nagradu svake četiri godine dodjeljuje Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU uz podršku Ministarstva kulture za znanstveno istraživanje i proučavanje hrvatske dramske i kazališne baštine koja je dr. sc. Martini Petranović dodijeljena zbog njezine četiri ukoričene knjige: Od kostima do kostimografije Hrvatska kazališna kostimografija (ULUPUH, Zagreb 2015.), Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj (ULUPUH, Zagreb 2014.), zbirke studija i ogleda Na sceni i oko nje (Oksimoron, Osijek 2013.), i Kazalište i (pri)povijest (Ex libris, Zagreb 2015.).

Martina Petranović rođena je 1976. u Rijeci. Diplomirala je komparativnu književnost i anglistiku 2000., potom i dodatni studij teatrologije 2000. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je 2010. doktorirala s temom o povijesti hrvatske kostimografije. Zapaženo sudjeluje na znanstvenim savjetovanjima, objavljuje znanstvene i stručne radove, prikaze, recenzije i kritike u stručnoj periodici. Suradnica je Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“. Za nakladničku kuću Algoritam s engleskog jezika načinala je prjevode desetak književnih djela. Članica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Matice hrvatske, Hrvatskog centra ITI i International Federation for Theatre Research pri čemu je i počasna članica ULUPUH-a. Izim navedene četiri knjige, objavila je i knjigu 100 godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.–2009. u nakladi ULUPUH, Zagreb 2011., u suradnji s Ivanom Bakal i Anom Lederer, a u suradnji s Lucijom Ljubić objavila je knjigu Repertoar hrvatskih kazališta, knjiga peta – Deskriptivna obrada važnijih predstava na hrvatskom jeziku i izvedbi na stranim jezicima hrvatskih izvođača do 1840. godine (HAZU, AGM, Zagreb 2012.).

Odbor za nagradu donio je odluku o dobitnici Nagrade Marko Fotez za razdoblje 2012. – 2015. kojeg s članovima odbora predvodi predsjednik akademik Boris Senker koji je ujedno i predstavnik Razreda za književnost HAZU, među kojima su Branko Hećimović (Zavod zla povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta), Boris Hrovat (Društvo hrvatskih književnika), akademica Dunja Fališevac (Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), Nataša Govedić (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) i Antonija Bogner-Šaban (Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa). Nagrada koja nosi ime poznatog hrvatskog književnika, redatelja, teatrologa i kazališnog ravnatelja Marka Foteza pokrenuta je 1980., i od tad se dodjeljuje, pa su je do sad su dobili Slobodan Prosperov Novak, Nikola Batušić, Frano Čale, Branko Hećimović, Tomislav Sabljak, Đurđa Škavić, Boris Senker, Antonija Bogner-Šaban i Darko Gašparović.

Svakom dobitnku Nagrada Marko Fotez donosi posebnu životnu radost i značaj, kadkad i iznimno veliki poticaj daljnjem djelovanju koju HAZU kao krovna hrvatska kulturska i znanstvena institucija s ponosom dobitnicima dodjeljuje. Tako i ovaj put zasluženo je Nagrada dodjljena hrvatskoj teatrologici dr. sc. Martini Petranović koja se tijekom proteklih nekoliko godina primjereno iskazala djelima trajnih vrjednota i djelovanjem u Akademiji.