Skip to content

EK vijesti 14. studenog 2016.

European Commission 1

Plan ulaganja za Europu: 105 milijuna eura za toplinsku energiju u Njemačkoj

Europska investicijska banka (EIB) dogovorila je s tvrtkom Stadtwerke Kiel AG kredit od 105 milijuna eura financiranje termoelektrane u njemačkom gradu Kielu. Transakcija ima potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu. Taj projekt zapravo je prvi takve vrste u Europi kojim se upostavljaju novi standardi ekološke održivosti ali i pridaje se primjetan doprinos energetskoj tranziciji Njemačke. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Europska komisija osnovala interni sastav za financijsku tehnologiju

Službe Komisije danas su započele djelovati sa spcijaliziranim sastavom za financijsku tehnologiju koji će analizirati inovacije u tom djelokrugu, omogućujući njihovo najbolje iskorištavanje i razvijati strategije za rješavanje mogućih izazova koje predstavlja financijska tehnologija. Potpredsjednik Komisije ValdisDombrovskis, zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: „Na učinkovitim financijskim tržištima potrebno je na najbolji mogući način iskoristiti prilike koje predstavlja tehnologija, a istodobno štititi tržišno natjecanje i jamčiti sigurnost novih operacijskih sustava.“ Povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo Günther H.Oettingerizjavio je: „Svrha strategije jedinstvenog digitalnog tržišta je uspostaviti prikladan okvir ali i ponuditi rješenja za, primjerice, elektroničku provjeru autentičnosti i kibernetičku sigurnost. Naša je ambicija poticati financijske inovacije uz istodobno očuvanje financijske stabilnosti kao i zaštitu potrošača i ulagača.

EU kratkoročno na odrđeno uvela antidampinške pristojbe na kineske proizvode od čelika i željeza

EU odlučla je uvesti kratkoročne antidampinške pristojbe na bešavne cijevi od željeza i čelika iz Kine. Ti proizvodi obično se upotrebljavaju u elektranama, u građevinskom sektoru i u industriji nafte i plina. Istragama Komisije ustvrđeno je da su se kineski proizvodi u Europi prodavali po izrazito dampinškim cijenama. Kako bi tvrtkama iz EU osigurala prostor za djelovanje, Komisija je uvela pristojbe koje su u rasponu od 43,5 posto do 81,1 posto. Time će se spriječiti nastanak štete europskim tvrtkama koje sudjeluju u proizvodnji čeličnih cijevi. Istraga je pokrenuta 13. svibnja 2016. nakon pritužbe predstavnika industrije. Komisija će tijekom sljedećih šest mjeseci odlučiti hoće li navedene mjere postati konačne a primjenjivat će se u razdoblju od pet godina. U EU trenutno su na snazi do sad nezabilježni broj mjera o trgovinskoj zaštiti usmjerenih na nepošten izvoz proizvoda od čelika iz trećih država: ukupno 40 antidampinških i antisubvencijskih mjera, od kojih se njih 18 odnosi na proizvode podrijetlom iz Kine. U tijeku je još 14 istraga o proizvodima od čelika, uključujući tri slučaja u kojima se kratkoročne primjenjuju pristojbe. Cijeli tekst odluke dostupan jeovdje.

EUROSTAT: trajanje radnog vijeka – građani EU mogu očekivati dvije godine dulji radni vijek nego prije deset godina – uzrok povećanju je dulji radni vijek žena

Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: rujan 2016. u odnosu na kolovoz 2016. – industrijska proizvodnja u europodručju manja za 0,8 posto, a u području EU28 za 0,7 posto

Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanjau Europskoj komisiji