Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u subotu da će već početkom siječnja iduće godine biti uveden red u financiranje u kulturi, te najavila donošenje medijske strategije koja će obuhvatiti i neprofitne i komercijalne medije

Govoreći o medijskoj strategiji, rekla je kako je zatražila izvještaj o onome što su radili njezini prethodnici. Iz tog jednog vrlo opširnog izvještaja o stanju medija, stručnjaci i predstavnici udruga artikulirat će dokument koji bi se stavio na javnu raspravu, a iz kojeg bi proizašao nacrt medijske strategije.

Treba nam sustav u kojem mogu funkcionirati i javni, privatni mediji i komercijalni mediji i mediji zajednice. I samo kad sva ta tri djela budu ravnopravno funkcionirala, možemo govoriti o pluralnom tržištu, naglasila je. Na prigovore da je na tragu Hasanbegovićeve politike prema neprofitnim medijima, izjavila je kako će se projekt financiranja neprofitnih medija financirati iz europskog socijalnog fonda u kojem će Ministarstvo sudjelovati s 15 posto sredstava.

Javnosti je poznato da sam bila dosta kritična prema modelu financiranja neprofitnih medija. Bio je opterećen interesnim i ideološkim usmjerenjima. U medijskoj strategiji stavljan je prevelik naglasak na neprofitne medije, što se može učiniti za njih, a drugi segmenti su zanemareni, dodala je. Navela je primjer izdavaštva u kojem je 90 posto njih registrirano kao tvrtke, a zapravo su neprofitni i rade u javnom interesu i ne mogu se javiti na natječaje za neprofitne medije. To nije prihvatljivo i nije prirodno, izjavila je ministrica.

Izrazila je zadovoljstvo što se poreznom reformom odustalo od povećanja PDV-a na knjige, novine i kinoulaznice. Nezadovoljstvo zbog uvođenja obveznih doprinosa na autorske honorare i honorare umjetnika Ministarstvo namjerava ublažiti olakšicama i uvođenjem potpora u suradnji sa sindikatima i udrugama. hrt

chess 150

Leave a Reply