Otvoren Erasmus+ međunarodni seminar za povezivanje obrazovnih djelatnika i predstavnika lokalnih vlasti

Otvoren Erasmus

Trodnevni kontaktni seminar pod nazivom „Connecting Public Authorities and Educational Institutions in Erasmus+“ otvoren je danas u hotelu Le Méridien Lav u Splitu

Seminar se održava do 11. studenoga u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije uz sudjelovanje sudionika iz cijele Europe; predstavnike lokalnih i regionalnih samouprava i predstavnike iz područja predškolskog i školskog obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te obrazovanja odraslih.

Svrha seminara jest omogućiti im povezivanje radi osmišljavanja projekata u sklopu programa Erasmus+ usmjerenih modernizaciji obrazovnog sustava, pronalazak europskih partnera sličnih interesa te razmjenu iskustava.

Otvarajući trodnevni seminar ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr. sc. Antonija Gladović uvodno je istaknula kako je osnovna ideja seminara stvaranje poveznice između dviju razina obrazovnog procesa. U vremenu ubrzanog tehnološkog razvoja i brzorastućih ekonomija obrazovni sustav suočen je s nizom izazova i promjena. Stoga je ključna usklađenost obrazovnih ustanova i lokalnih vlasti te njihova daljnja neprestana suradnja. Program Erasmus+ alat je uz pomoću kojega taj cilj može biti ostvaren, rekla je ravnateljica Gladović.
Privremeni pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić naglasio je da je Splitsko-dalmatinska županija otvorena za suradnju s obrazovnim ustanovama jer je ona višestruko korisna. Najavio je pokretanje 12 centara izvrsnosti u idućih pet godina za talentirane učenike iz matematike, fizike, novih tehnologija i informatike. Cilj je okupiti 2.000 talentiranih mladih ljudi u centrima i pružiti im priliku da unaprijede svoje znanje. U osmišljavanju projekta korišteno je međunarodno iskustvo, većinom Republike Izrael u kojoj slični centri djeluju već dulje vrijeme, ali i drugih zemalja, rekao je Đonlić ocjenjujući kako je međunarodna suradnja iznimno važna za budućnost projekta.

Na seminaru „Connecting Public Authorities and Educational Institutions in Erasmus+“ sudjeluje gotovo 90 sudionika iz 21 europske zemlje: Belgije, Bugarske, Cipra, Danske, Estonije, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Latvije, Litve, Makedonije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugala, Slovenije, Španjolske, Švedske, Ujedinjenoga Kraljevstva i Hrvatske.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine, a za njegovu provedbu na području Republike Hrvatske zadužena je Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Više informacija o programu, njegovoj strukturi, ciljevima, proračunu i mogućnostima sudjelovanja možete pronaći na internetskim stranicama Agencije www.mobilnost.hr.

image003