Skip to content

Još jedan uspješan projekt Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara: Susret jednakosti

Slika1

Radionica likovne terapije Susret jednakosti III

Uspješno realiziran projekt radionice likovne terapije od 2014. godine kao oblik suradnje likovnih umjetnika i korisnika Centra za rehabilitaciju ponukao nas je da i u ovoj nastavimo s integracijom osoba s intelektualnim i psihičkim teškoćama u sustav likovnog stvaralaštva, pridonoseći tako boljoj socijalnoj osviještenosti, suradnji institucija, rušenju predrasuda i pružajući im šansu za kvalitetniji život i razvoj. Cilj ovakve suradnje integracija je određenih populacija u kulturni život zajednice te popularizacija umjetničkog stvaralaštva ukazujući na njegove neizmjerne potencijale i važnost u psihičkom i fizičkom zdravlju čovjeka. U ovaj program uključujemo korisnike Centra za rehabilitaciju Zagreb, odrasle osobe sa intelektualnim teškoćama i profesionalne umjetnike iz područja likovnih umjetnosti , djelatnike Muzeja Prigorja te članica Udruge vugrovečkih umirovljenika specijaliziranih za tradicionalni vez, gđa. Dragica Sedinić. Radionica se odvijala kroz zajednički likovni rad uz nadzor, ovaj put radne instruktorice dislocirane jedinice Sesvetski Kraljevec Diane Mihalić, djelatnice CRZ-a. Umjetnici su odabrani od strane Udruge, a korisnici (štićenici) od strane CRZ-a. Ove godine pridružili su nam se korisnici CRZ dislocirane jedinice Sesvete – Natalija Žmegač i Marijana Ljubas te jedinice Sesvetski Kraljevec ,Mihael Posavec i Ivona Čorić. Projekt se provodio u prostorima Udruge (HULULK), u trajanju od tri dana, od 7. 11. do 9.11.

Prošlogodišnja terapija Art Etno,bila je koncipirana kao radionica koja je uz terapiju likovnim izričajem – slikanjem, crtanjem ili modeliranjem bila proširena tj. obogaćena i elementima primijenjenog stvaralaštva povezujući tako tradiciju i suvremenost, folklorno i urbano. Izrađena je lutka –instalacija koja je potom odjevena u suvremenu varijantu nošnje izrađenu od oslikanih i vezenih segmenata. Ponukani uspjehom realizirane radionice, njezinog edukativnog i rehabilitacijskog učinka na štićenike i izložbi kojima je prezentirana, odlučili smo na tom tragu organizirati i ovogodišnju.

No, ovaj put glavna tema, tj. motiv je liturgijsko ruho vugrovečke župne crkve sv. Franje Ksaverskog. Naime, u 17 st. u Vugrovcu je djelovala štikarska škola koja je izradila vezeni pokrov za „Božji grob“ u tehnici reljefnog zlatoveza koji se smatra remek-djelom europske barokne umjetnosti. Njezini štikeri vezli su i mnoga vrijedna misna ruha. Tako je tradicija ponovno predstavljena kroz kontekst suvremenog – sam pristup izrade skulpture/instalacije, tj. lutke koja nosi glavnu misnicu – od izrade same njene konstrukcije( od recikliranih materijala) do izrade slikarskih varijanti, tj. misnicu na koju je implicirani segmenti veza ukomponirani, tj. upotpunjeni oslikanim dijelovima po uzoru na stvarne misnice koja su i poslužile kao pokazni model. Tako se osim izrade vezenih segmenata, naglasak opet stavlja na ekspresivan slikarski dio koji se provodio u parovima umjetnik –korisnik, slikanjem na komadima platna. Kroz slikanje provodili smo i edukacija o simbolici i značenju boja i motiva, tj. ornamenata na primjerima Rimskog kanona liturgijskih boja: bijele, crvene, zelene, ljubičaste, crne i ružičaste za pojedine blagdane i službe te značenju motiva i ornamenata koji nerijetko vuku porijeklo iz nacionalnog i folklornog. A kao model za izradu lutke-instalacije uzet je lik i figura vugrovečkog župnika vel. Lucića koji već deset godina ima privilegiju odijevati vrijedne misnice za vrijeme koncelebracije sv. mise.

Šestero likovnih umjetnika, članova HULULK-a: Nikolina Ivezić, Ana Jakić Divković, Ana Divković koja je izradila lutku –instalaciju , Marija Galić, Nina Brkić, Dubravko Mokrović i Ivica Fišter radilo je zajedno s korisnicima CRZ-a. U zajedničkom radu izrađena je impresivna dvometarske lutka, rad spomenute mlade akademske kiparice koju smo odjenuli u oslikanu albu preko koje smo navukli prekrasno izvezenu i oslikanu misnicu, ornamentima i ukrasima uzetim s misnica koje su pohranjene, a neke se još u posebnim prilikama i koriste, u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu. A na glavu lutki stavljen je biret – varijanta četverokutne crne kape, znak svećeničkog dostojanstva, a za čiju su konstrukciju i izradu također, kao i za misnicu zaslužni naši umjetnici. Zanimljivost radionice likovne terapije osim izrade lutke je i šest slika – akrila na platnu koje predstavljaju umjetničku verziju, tj. viziju korisnika, štićenika CRZ-a crkvenih prozora/ vitraja te predstavljaju zanimljivu scenografiju samoj lutki.

Kao inspirativno ishodište, tj. ideja poslužila nam je izložba koju Muzej Prigorja priprema pod kustoskom palicom Dubravke Habuš Skendžić, više restauratorice: „Liturgijsko ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog“. Po završetku radionice likovne terapije, a nakon predstavljanja u našem Izložbenom prostoru, ova etno-umjetnička instalacija zajedno sa skicama i fotografijama kojima smo dokumentirali radionicu biti će predstavljena izložbom u Muzeju Prigorja otvorenjem na Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3.12. 2016. te Dijacezanskom muzeju Zagrebačke nadbiskupije 2017. godine.

Slika3