Skip to content

EK vijesti 8. studenog 2016.

European Commission 1

Komisija predstavlja novi pristup ekološkom dizajnu

Nakon dviju rasprava Kolegija povjerenika od kojih je zadnja održana 25. listopada u Strasbourgu, prvi potpredsjednik Frans Timmermans i potpredsjednik Jyrki Katainen danas će predstavit novi način Komisijinog pristupa ekološkom dizajnu, na zbivanju kojemu je domaćin europsko udruženje za zaštitu potrošača BEUC. Kolegij povjerenika odlučio se za prijedlog predsjednika Junckera podržavajući daljnje djelovanje u toj djelatnosti koja je zasnovana na paketu mjera s kojim se jamči da će djelovanje Komisije prvenstveno biti usmjereno na proizvode koji europskim potrošačima mogu donosti korist u smislu uštede energije i troškova, otvaranja radnih mjesta i generiranja prihoda ali i učinkovito korištenje energije ili resursa koji pridonose borbi protiv klimatskih promjena i prjelazu na kružno gospodarstvo. Provedbom direktive o ekološkom dizajnu i označivanju energetske učinkovitosti europskim bi se potrošačima godišnje uštedjelo 490 eura na računima za energiju, a industriji generiralo prihode u iznosu od 55 milijardi eura. Takvim se politikama može pridonijeti ostvarenju gotovo polovice zadataka EU o uštedi energije do 2020. pa i jednoj četvrtini zadataka EU o smanjenju emisija do 2020. Prvi potpredsjednik i potpredsjednik danas će predstavit sljedeće iskorake postupanja pri donošenju odluka i namjera Komisije povezanih s Planom djelovanja za ekološki dizajn, uključujući potencijalne doprinose novim zadatcima za 2030. i provedbu Pariškog sporazuma s konferencije COP21. Izjave prvog potpredsjednika Timmermansa i potpredsjednika Katainena bit će objavljene ovdje tijekom poslijepodneva. Dodatne informacije o prednostima politika ekološkog dizajna i označivanja energetske učinkovitosti dostupne su u informativnom članku.  

Europska komisija predlaže isplatu 856 800 eura iz Fonda za prilagodbu globalizaciji nastojeći pomoći bivšim djelatnicima automobilske industrije u Španjolskoj

Europska komisija predložila je isplatu iznosa od 856 800 eura iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji Španjolskoj kako bi se 250-orici bivših radnika automobilske industrije u španjolskoj pokrajini Comunidad Valenciana pomoglo da pronađu nova radna mjesta. Španjolska je podnijela zahtjev za pomoć iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji jer je 29 tvrtki iz automobilskog sektora u pokrajini Comunidad Valenciana proglasilo 250 radnika tehnološkim viškom. Procjenjuje se da je ukupni trošak paketa približno 1,4 milijuna eura, od čega će Europski fond za prilagodbu globalizaciji platiti 856 800 eura. Prijedlog sad treba odobriti Europski parlament i Vijeće ministara EU.

Zdravlje životinja: Komisija poziva na oprez zbog nedavne pojave ptičje gripe

Komisija je nadležna tijela iz sektora peradi država članica u EU pozvala na oprez i jačanje mjera biološke sigurnosti na peradarskim gospodarstvima. Nakon što je 4. studenoga potvrđena postojanost visokopatogene influence ptica podtipa H5N8 na gospodarstvu za tov purana u Tótkomlósu, u okrugu Békés, mađarska su tijela odmah primijenila kontrolne mjere predviđene zakonodavstvom EU. Dodatne informacije dostupne su ovdje

NAJAVE

Sastanak znanstvene zajednice EU s tvoracima politika zbog bliskije suradnje i bolje regulative

Tibor Navracsics, povjerenik za izobrazbu, kulturu, mlade i šport zadužen za Zajednički istraživački centar (JRC), danas sudjeluje u drugom predočavanju inicijative „Znanost se susreće s parlamentima“. Ta je inicijativa usklađena i s djelovanjima Europske komisije na poticanju načela i primjene „bolje regulative“, u okviru kojih se promiče upotreba dokaza u pripremi, provedbi i evaluaciji inicijativa i politika.

Optimized by Optimole