Skip to content

Održan međunarodni znanstveni skup Standardizacija romskog jezika: pojam samudaripen

Međunarodni znanstveni skup Standardizacija romskog jezika: pojam samudaripen  održan je u palači HAZU, a organizirali su ga Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Ured saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i Savez Roma u Republici Hrvatskoj – Kali Sara, pod viskim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

Picture 023

Skup je održan povodom Svjetskog dana romskog jezika kojeg se obilježava 5. studenog, a otvorio ga je glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan podsjetivši kako je prvi znanstveni skup u HAZU posvećen Romima i njihovom jeziku održan 2015., na što je Hrvatska akademija iznimno ponosna. „Ovo je akademija hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske, ovo je akademija i romskog naroda“, kazao je akademik Rudan.

 

Saborski zastupnik romske i još 11 naraodnih anjina Veljko Kajtazi podsjetio je na dosadašnje napore usmjerene na očuvanje i promicanje romskog jezika, kulture i književnosti. Sve je započelo 2008. objavljivanjem prvog Hrvatsko-romskog rječnika, nastavljeno uvođenjem romske kulture i književnosti kao izbornih predmeta na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a obilježeno je postavljanjem prve dvojezične romsko-hrvatske spomen-ploče u prostoru Fakulteta, pri čemu je vrhunac svih tih napora bilo priznanje Svjetskog dana romskog jezika u Hrvatskom saboru 2012., a što je 2015. potvrdio i Unesco. Pritom je od ove akademske godine na Filozofskom fakultetu organiziran magistarski studij romistike.

Središnja tema znanstvenog skupa bila su stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu, za koje u romskom jeziku postoji pojam samudaripen. Sudionici skupa iznijeli su argumente koji govore u prilog korištenju tog pojma nasuprot ranije korištenog pojma porajmos.

O stradanju Roma u NDH govorio je dr. sc. Danijel Vojak s Instituta Ivo Pilar, a o stradanju Roma u logoru Jasenovac Slavko Goldstein, dok je Alen Tahiri govorio o Romima na području nekadašnje Savske banovine.

Na skupu su bili nazočni i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, predsjednik Međunarodne romske unije Normunds Rudevičs i predsjednik parlamenta Međunarodne romske unije Stanislaw Stankiewicz.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika održat će se u Zagrebačkoj palači HAZU u Zagrebu u petak 4. studenog, na kojem se  očekuju da će nazočiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Na sam Svjetski dan romskog jezika u Muzeju ovodobne umjetnosti u Zagrebu održat će se svečani jazz koncert na kojem će nastupiti Imer Traja Brizani & Amala.