Pogrebom u Mariboru odana počast žrtvama komunističkog režima iz Hude Jame

DSC 2889

DSC 2889

Pokopom u grobnicu u memorijalnom parku za žrtve rata Dobrova u prisustvu hrvatskog i slovenskog državnog vrha, u četvrtak je završen pogreb i komemoracija žrtava komunističkih zločina ekshumiranih iz stratišta Huda Jama u Mariboru

Javnim pogrebom posmrtnih ostataka dosad ekshumiranih žrtava partizanskog zločina iz Hude Jame, njih 778, među kojima su i stotine Hrvata dovršen je proces prijenosa njihovih tijela iz stratišta u obilježenu grobnicu. Na pogrebu su govorili slovenski predsjednik Borut Pahor, predstavnik obitelji stradalih u Hudoj Jami Peter Sušnik, te predstavnici Katoličke crkve u Sloveniji i Hrvatskoj.

Simboličkom spuštanju lijesa u grobnicu kojim je dovršen pogreb su prisustvovali hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, potpredsjednici Sabora Milijan Brkić i akademik Željko Reiner, kao i više saborskih zastupnika.

Samo nekoliko njih odlučilo je dati izjavu za medije, uključujući bivšeg ministra kulture i saborskog zastupnika Hrvatske demokratske zajednice Zlatka Hasanbegovića.

„Slovenske i posebice hrvatske vlasti u različitim mandatima nisu učinile dovoljno za rasvjetljavanje ovih zločina. Naša je politička obaveza da učinimo sve da se utvrdi istina, da se pronađu sva grobišta i dostojno obilježe“, rekao je Hasanbegović.

„Ovdje smo došli izvršiti svoju nacionalnu, građansku, ljudsku i vjersku dužnost, a to je odavanje počasti mučenicima iz Hude jame i Barbarinog rova, što je samo djelić žrtava koje su skončale najstrašnijom smrću. Njihove kosti su uzidane u temelje jugoslavenske države i komunizma koji su 1945. nametnute hrvatskom narodu mimo njegove volje“, istaknuo je on.

„Ovo nas podsjeća i na potrebu konačnog dovršetka procesa demontaže jugoslavensko-komunističkog naslijeđa u hrvatskom javnom životu, demontaže njegovih duhovnih nasljednika i svih ključnih aktera kao ključni preduvjet za okončanje procesa konstituiranja moderne hrvatske nacije i istinske društvene integracije na zdravim temeljima, ne na laži, već na povijesnoj istini“, rekao je Hasanbegović.

„Orwell je rekao da onaj tko kontrolira prošlost kontrolira i budućnost“, rekao je za Hinu neovisni saborski zastupnik Željko Glasnović.

„Hrvatima je totalno izbrisana kolektivna memorija i na ovim prostorima je povijest falsificirana više od 70 godina. To je bila negativna revizija, a ovo danas je pozitivna revizija“, dodao je.

Glasnović se pita kako je moguće da se može ubiti stotine tisuća ljudi, da se „izvrši democid, etnocid, aristocid i klasni genocid ne samo nad Hrvatima, nego i Albancima i Srbima, te nad mađarskom manjinom, a da to bude prešućeno toliko godina i da se ništa nije napravilo“.

„Svaka država koja drži do sebe, svaka zemlja s dostojanstvom ima komisiju za ratne grobove. Hrvata je ubijeno stotine tisuća, samo u zagrebačkoj županiji ima 120 grobnica“, istaknuo je Glasnović, dodavši kako imamo desetke tisuća žrtava, a nijednog zločinca.

„Dok nema istine i pravde, nema ni katarze, i to je hrvatski problem“, zaključio je.

Slovenski predsjednik Borut Pahor založio se za dostojan pokop svih poginulih ili ubijenih u ratu i poslijeratnim vansudskim egzekucijama.

“Naša je razumska ljudska i državnička dužnost da civilizirano pokopamo žrtve rata i poratnih egzekucija. Time ne mijenjamo povijest nego ćemo tako promijeniti našu budućnost”, kazao je Pahor kojega su zbog nastojanja da smiri strasti oko pitanja nacionalne pomirbe znali napadati na obje suprotstavljene strane, sugerirajući da podržava one koji revidiraju povijest ili da želi prikriti tragičnu istinu o “komunističkoj revoluciji” koju su koristeći se ratnim okolnostima za vrijeme okupacije napravili slovenski partizani. Hina