Skip to content

Otvorena izložba Kazalište i kulturska memorija

 23

U zgradi Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u četvrtak, 27. listopada 2016. otvorena je izložba Kazalište i kulturska memorija – 50 godina Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU koje je autorica dr. sc. Martina Petranović, znanstvena suradnica Odsjeka koji ovom izložbom proslavlja pola stoljeća postojanja i djelovanja

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uvodno govoreći podsjetio je oupljene da je Odsjek započeo s djelovanjem 1966., kad su tadašnji predsjednik Akademije Grga Novak i intendant HNK u Zagrebu Mirko Božić potpisali ugovor kojim je Akademiji ustupljen arhiv i muzej HNK za potrebe Odjela za teatrologiju Instituta za književnost. Tijekom proteklih 50 godina Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU potvrdio se kao središnja hrvatska institucija za očuvanje nacionalne kazališne baštine nastale od sredine 19. stoljeća do danas. „Ova izložba izvrstan je iskorak otvoranju Kazališnog muzeja koji je i bio zamišljen u početku jer ovdje se čuva najbitnija zbirka ove vrste u jugoistočnoj Europi, značajna i na svjetskoj razini. Rijetko tko ima ovakvu baštinu skupljenu na jednom mjestu“, kazao je akademik Kusić, podsjetivši na osobe najzaslužnije za osnutak i djelovanje Odsjeka, od Marijana Matkovića, Slavka Batušića i Marka Foteza pa sve do Branka Hećimovića koji dužnost voditelja Odsjeka obavlja od 1979.

Akademik Pavao Pavličić kao tajnik Razreda za književnost HAZU ukazao je na zadaću Odsjeka i njegove građe za proučavanje povijesti hrvatskog kazališta, pri čemu je o djelovanju Odsjeka govorio Branko Hećimović, istaknuvši zasluge Marijana Matkovića i Slavka Batušića. Naglasio je da Odsjek pomno prikuplja građu ne samo iz HNK u Zagrebu, već i iz drugih hrvatskih kazališta, ostvarujući i značajnu međunarodnu suradnju. Podsjetio je i da je Odsjek jedan od osnivača Krležinih dana, kazališno-teatrološke manifestacije koja se od 1987. održava u Osijeku.

O izložbi je govorila autorica Martina Petranović kazavši da joj je zadaća bila dostojno obilježiti 50 godina Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU kroz izloške o njegovom osnutku, djelovanju i najistaknutijim predstavnicima, ali i skrenuti pozornost na problematiku pohrane kazališne građe i njezinu ulogu u izgradnji nacionalnog i kulturskog identiteta.

Izložba javnosti predstavlja vrjedniju kazališnu građa koju ovaj akademijin Odsjek brižno čuva, među kojima se naročito ističu kazališne cedulje za dramu Juran i Sofija Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz 1840., i za prvu hrvatsku operu Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog iz 1846., ali i scenogorafski creteži i slikarije uglednih hrvatskih umjetnika iz Miletićeva razdoblja, tu je i najpoznatiji Bućanov plakat Petruška načinjen za baletnu predstavu Žar ptica Igora Stravinskog u HNK u Splitu iz 1983., uz njih pregledno su izloženi rukopisni dramski tekstovi, libreta i partiture, redateljske knjige, kazališne fotografije, scenografske i kostimografske skice, makete kazališnih scenografija, snimke kazališnih predstava pa i umjetnički portreti i skuplture na kojima su prikazani kazališni umjetnici.

Izložba ostaje otvorena do 17. studenog i može se razgledati djelatnim danom od 10 do 14 sati.

 01