Istraživanje Dnevnika Nove TV: HDZ mjesec dana nakon izbora uvjerljivo prvi

akt961

akt961

HDZ listopad završava ili bolje reći počinje na vlasti s potporom od 35,3 posto birača. Daleko iza njih je SDP koji trenutačno osim što bira novog predsjednika, uživa potporu od 25,4 posto birača

MOST nezavisnih lista je trenutačno s potporom od 9,9 posto, Živi Zid uživa potproru od 5,1, a Stranka rada i solidanrnosti Bandić Milan 365 mjesec završava s potproom od 4,1 posto ispitanika. HNS ima potporu od 2,9 posto, a IDS od 2,6 posto. Stranka Pametno je listopad završila s potporom od 2,4 posto, a HSU s 2,2 posto.

Ostale su stranke ispod 2 posto, pa je tako HSS na 1,4, HDSSB na 0,9, Promijenimo Hrvatsku na 0,3, a HSLS na 0,1. Za neku drugu stranku glasalo bi 1,5 posto birača dok je neodlučnih 5,8 posto ispitanika.

Hrvatska ide u pogrešnom smjeru

Većina ili 54 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru i to je i početak s kojim kreće nova Vlada. Istodobno, 36 posto građana misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Ne zna, njih 10 posto.

Očekivano 64 posto HDZ-ovih birača misli kao zemlja ide u dobrom smjeru, ali zato 75 posto birača SDP-a misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru.

Većina odobrava rad Predsjednice

Rad predsjednice odobrava većina građana ili njih 59 posto, a neodobrava 31 posto. Ne zna, njih 10 posto.

Rad predsjednice odobrava 91 posto birača HDZ-a, a ne odobrava 59 posto birača SDP-a. Predsjednica ima potporu i među 73 posto birača MOST-a ali i 63 posto birača Živog zida.

Dojam građana o vodećim političarima

To je pitanje gdje su se svi ispitanici izasnili o svakom ponuđenom političaru, pa ćemo pokazati tko je na vrhu a tko na začelju.

Kolinda Grabar Kitarović ostavlja pozitivan dojam kod 65 posto ipitanika, a istovremeno negativan kod 29 posto njih. Andrej Plenković pozitivan dojam – 63 posto, negativan kod 24 posto ispitanika.

Nakon toga ide cijeli niz ostalih i na začelju s prevladavajućim negativnim dojmom su Božo Petrov 46 posto, iako kod 45 posto ljudi ima pozitivan dojam i Zoran Milanović kojeg simpatizira tek 30 posto ispitanika, a negativnu ocjenu mu daje čak 64 posto ispitanika. dnevnik.hr