Predsjednici snažno poduprli suradnju gospodarstava Hrvatske i Azerbajdžana

EB4

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev otvorili su poslovni forum u Bakuu dajući snažnu potporu gospodarstvenicima da surađuju kako bi vrlo dobre političke odnose dviju zemalja pratili isto tako dobri odnosi na području gospodarstva

Jedan “vrlo važan simbolični korak”, kako ga je nazvala predsjednica Grabar-Kitarović, bilo bi podizanje razine Privremenog ureda Republike Hrvatske u Azerbajdžanu na razinu veleposlanstva te izrazila nadu kako će nova vlada to uskoro učiniti.

“Prečesto moram reći kako odlične političke odnose ne prati jednaka kvaliteta poslovanja, trgovine i ulaganja. To se tiče i Azerbajdžana. Zaista imamo vrlo dobre političke odnose bez otvorenih pitanja, Hrvatska će nastaviti biti vaš prijatelj i podupirati vas u kontekstu Europske unije”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dvoje predsjednika složilo se kako se dosad ekonomska suradnja između Hrvatske i Azerbajdžana temeljila uglavnom samo na izvozu nafte iz Azerbajdžana u Hrvatsku i prodaji “vaših izvrsnih brodova koje imamo već godinama”, kako je kazao predsjednik Aliyev, iz Hrvatske u Azerbajdžan. Sada je vrijeme, složili su se, za diverzificiranje ekonomske suradnje, a mogućnosti su brojne.

Hrvatska je predsjednica naglasila kako je “Hrvatska odlučna nastaviti surađivati i stavljati fokus na energetski sektor, osiguravajući energetsku neovisnost ne samo za Hrvatsku nego i za naše susjede”, u kontekstu i Južnog plinskog koridora i Inicijative triju mora izrazivši nadu kako će surađivati i Azerbajdžan. „U konačnici sve bi to donijelo veliku korist na više područja, na koncu i u ukupnom životnom standardu“, istaknula je Predsjednica.

“Danas je prigoda za gospodarski forum i dan kada je naglasak stavljen upravo na gospodarstvo, posebno na energetiku ali i brodogradnju, građevinu, inženjering i drugo. Nadam se da će se postaviti temelji ne samo dobrih poslovnih odnosa nego i temelji za jednu veću suradnju općenito u području trgovine i ulaganja”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i AZPROMO-a, azerbajdžanske agencije za izvoz i promicanje ulaganja, sudjelovalo je 60-tak hrvatskih gospodarstvenika iz gotovo 40 tvrtki, te stotinjak azerbajdžanskih kompanija.

Neposredno prije početka gospodarskog foruma predsjednica Grabar-Kitarović održala je sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Azerbajdžana Elmarom Mammadyarovim. predsjednica.hr