Skip to content

EK vijesti 25. listopada 2016.

European Commission 1

Predsjednik Juncker predsjedao tjednim sastankom Kolegija povjerenika u Strasbourgu

Kolegij povjerenika danas se okupio sastavši se u Strasbourgu, pritom je prvi potpredsjednikTimmermanspredstavio Program djelovanja Komisije za 2017., kojeg bi Kolegij trebao odobriti. Na dnevnom redu bio je i prijedlog Komisije o graničnim kontrolama koje su uspostavljene na određeni rok u Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj. U Strasbourgu su održane zasebne dvije konferencije za medije: u 16.30 s prvim potpredsjednikomTimmermansomo Programu djelovanja za 2017. i u 17 sati s povjerenikomAvramopoulosomo uspostavljenima na određeno doba graničnim kontrolama. Priopćenje za medije dostavljeno je prije početka konferencija, a prjenos uživo moguće je pratiti putem servisa EbS

Planom ulaganja za Europu podupiru se istraživanja, razvoj i inovacije u djelatnostima aeronautike i prometne povezanosti u Danskoj i infrastruktura u Francuskoj

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je tri nova sporazuma uz jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu. Sporazumi obuhvaćaju kredit od 28 milijuna eura danskom proizvođaču aeronautičke opreme Terma zbog učinkovitijih razvojno inovativnih istraživanja viokotehnologijskih proizvoda u sektoru građanske svemirske tehnologije, npr. komponenti za komercijalne satelite i radarske tehnologije za kontrolu lučkog i obalnog prometa ali i prometa u zrakoplovnim lukama u zrakoplovnom prometu. Stoga će Termina istraživanja donjeti razvoj i inovacije koje će rezultirat sigurnijim zrakoplovnom i pomorskim putovanjem ali i boljim ekološkim nadzorom iz letjelica i sa satelita. Dodatne informacije o spomenutim projektima dostupne su ovdje.

EU najavila dodatnu podršku rješavanju uzroka migracije u Senegalu

Povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj NevenMimicai senegalski predsjednik Macky Sall potpisali su danas dva projekta vrjedna 60 milijuna eura. Projekti će se financirati iz Kriznog uzajamnog fonda EU za Afriku, a svrha im je razviti gospodarstvo i poslovanje u područjima iz kojih migranti odlaze ali i poboljšati uvjete života u ruralnim područjima.

EU najavila nova djelovanja kao odgovor na El Niño i krizu sigurnosti opskrbe hranom u Afričkom rogu

Četiri nova smjera djelovanja vrjedna 66,5 milijuna eura financirat će se iz Kriznog uzajamnog fonda EU-a za Afriku kako bi se učikovitije pristupilo rješavanju destruktivnih učinaka El Niña, tj. rasta temperature na morskoj površini, a kojeg su uzročnici različite ekstremne pojave, npr. poplave i suše, u Afričkom rogu. Paket razvojne pomoći usmjeren je na četiri države koje su najteže pogođene El Niñom i u kojima je prisutna najveća nesigurnost opskrbe hranom: Etiopiju (22,5 milijuna), Somaliju (8 milijuna), Južni Sudan (28 milijuna) i Sudan (8 milijuna). 

Sredstvima EU-a financiraju se zimski artikli za izbjeglice u Grčkoj

Europska komisija osigurala je hitnu pomoć grčkom Crvenom križu za podjelu žurno potrebnih zimskih artikala migrantima i izbjeglicama koji će tijekom zimskih mjeseci ostati u kampovima u Grčkoj. Zahvaljujući sredstvima iz Instrumenta za hitnu potporu, Crveni križ podijelit će pomoć u obliku artikala kao što su topli pokrivači, vreće za spavanje, kišni ogrtači, tajice, zimske čarape, tople kape, rukavice i šalovi. Europska komisija do sad je iz Instrumenta za hitnu potporu Grčkoj dodijelila 198 milijuna eura za pomoć s aktualnom izbjegličkom i migracijskom krizom. Izim tih sredstava, dvadeset država dostavilo je humanitarnu pomoć Grčkoj putem Mehanizma za civilnu zaštitu, a EU je osigurao financijsku potporui putem sredstava za unutarnju sigurnost i za azil i migracije. Objavljene su ifotografije   podjele pomoći.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji