Skip to content

EK vijesti 24. listopada 2016.

European Commission 1

Plan ulaganja za Europu: skoro 600 milijuna eura poticaja za četiri sporazuma iz tri države

Danas su potpisana četiri sporazuma s potporom Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu. Sporazumi obuhvaćaju 250 milijuna eura potpore nadogradnji javne infrastrukture u Lisabonu i 230 milijuna eura u zajmovima malim i srednje velikim tvrtkama (MSP) u Grčkoj. Sredinom listopada djelatnostima je odobreno ponudom u okviru EFSU financiranje ukupnog iznosa od 24,8 milijardi eura, čime se očekuje da će se potaknuti sveukupna ulaganja na približno 138 milijardi eura. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Podatci za poljoprivredno-prehrambenu trgovinu u EU za kolovoz 2016. prikazuju povećan izvoz svinjskog mesa

Mjesečna vrjednost poljoprivredno-prehrambenog izvoza iz EU u kolovozu 2016. dosegnula je iznos od 10,6 milijardi eura, pa je uvelike nadmašila vrjednost izvoza iz kolovoza prethodnih godina. Najveće povećanje mjesečne vrjednosti izvoza (kolovoz 2016. u odnosu na kolovoz 2015.) zabilježeno je za SAD (+221 milijun eura) i Kinu (+106 milijuna eura). Svi podatci za kolovoz 2016. i dvanaestomjesečno razdoblje dostupni su na internetu.

EUROSTAT: državni dug u europodručju smanjio se na 91,2 posto BDP-a

Krajem drugog tromjesečja 2016. omjer državnog duga i BDP-a u europodručju (EA19) iznosio je 91,2 posto, dok je na kraju prvog tromjesečja 2016. taj omjer iznosio 91,3 posto. U području EU28 omjer se s 84,5 posto smanjio na 84,3 posto. U usporedbi s drugim tromjesečjem 2015. omjer državnog duga i BDP-a smanjio se i u europodručju (s 92,1 posto na 91,2 posto) i u području EU28 (s 87,5 posto na 84,3 posto). Objavljeno je i priopćenje za medije.

EUROSTAT: desezonirani državni deficit u europodručju smanjio se na 1,5 posto BDP‑a

U drugom tromjesečju 2016. desezonirani podatci prikazuju omjer deficita državnih BDP-a u europodručju (EA19) iznosio je 1,5 posto, što je neznatno manje u odnosu na 1,6 posto u prvom tromjesečju 2016. U području EU28 omjer deficita i BDP-a iznosio je 1,8 posto, što je neznatno manje u odnosu na 1,9 posto u prethodnom tromjesečju. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Na liječenje iza granice: Komisija objavila podatke iz 23 države članice

Na konferenciji o povećanju informiranosti o pravima na prekograničnu skrb u EU-u, održanoj danas u Bruxellesu, Komisija je objavila podatke iz 23 države članice o primjeni Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti iz 2015. Povjerenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis ukazao je na značaj zakonodavstva o pravima pacijenata, pritom pozvao na daljnje djelovanje boljoj usklađenosti podataka o pacijentima u nacionalnim sustavima s kontaktima. Izrazio je žaljenje zbog slabe upućenosti građana EU o pravima pacijenata na prjekograničnu zdravstvenu skrb. Povjerenik je istaknuo vjednotu pojačane suradnje pacijenata s udrugama, pružateljima zdravstvene skrbi i osiguravateljima. Istaknuo je i europske referentne mreže  kao primjer dobrobiti spomenuvši kako bi boljom suradnjom zdravstvenih sustava mogli više pridonosti pacijentima koji boluju od rijetkih i složenih bolesti. Pružatelji zdravstvene skrbi na taj način imali bi bolji pristup bitnim informacijama i stručnim znanjima. „Pojedina oboljenja pojavljuju se iznimno rijetko pa bi sve države mogle ulagati u stručna znanja potrebna za njihovo dijagnosticiranje i liječenje. Europske referentne mreže – od kojih bi prva trebala početi s radom 2017. – mogu riješiti taj problem objedinjavanjem stručnih znanja iz raznih država EU“, istaknuo je povjerenik. Potpuni podaci za 2015. i dodatne informacije o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi dostupni su na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji