Tjedan njemačkog filma u Gradu svjetlosti

{youtube}HM6s8PVO3ok|500|400|0{/youtube}

Vec vise od dva desetljeca Germain film, organizacija za medjunarodnu promociju njemacke sedme umjetnosti koju financira Ministarstvo za kulturu i media-Filmförderunganstalt isto kao i regionalne institucije, organizira u Parizu, Festival njemackog filma, sto se dugo vremena uprilicava u cuvenom kinu L’Arlequin, smjestenom u sestom, gradskom okrugu.

Prema izjavama direktorice German Films, Mariette Rissenbeek, aktualno 21 izdanje je posveceno zenama. Ostvarenje “Paula”, Christiana Schwochowa koje je otvorilo manifestaciju je fantastican portret slikarice Paule Modersohn-Becker, djelo “Lou-Andreas Salomé” je biografija poznate filozofkinje a film pod nazivom “24 nedjelje” isto kao i “Divlji”, pa “Fukushima, ljubavi moja” su realizirale rediteljice sto su ispricale predivne sadrzaje posvecene posebnim i znacajnim zenama, neobicnih i jedinstvenih postojanja.

Njemacki film u ParizuOstvarenje “Tschik” Fatiha Akina kao i “Brat i sestra” Jana Krügera ne pripadaju prvoj grupi ali su u suradnji sa pariskim Goethe Institutom pomogli da se pokaze jedinstvena retrospektiva “zenskih filmova”.Produkciju Komplizen Film oformile su Maren Ade i Janine Jackowski, sto su na izvoru posebnih i trazenih ostvarenja poput “Toni Erdmann” koji je odusevio na svim svjetskim smotrama sedme umjetnosti.
Program je kompletiran kratkometraznim filmovima, dokumentarcima i “skolskim” djelima poput “Dnevnika Anne Frank”. Festival se okoncao sa cine-koncertom : projekcijom nijemog filma “Tri svjetlosti”, mitskog reditelja Fritza Langa, koje je glazbeno slijedio DJ Raphaël Marionneau, predstavljen u suradnji sa Bertelsmannom.

Goethe Institut je projecirao osobni izbor ostvarenja, sto su odusevila brojne Parizane i turiste koji borave u gradu, sto ih godisnje primi 28 milijuna. Medju odabranim filmovima pariska puiblika je vidjela “Everyone Else” Maren Ade, “The Forest for the Trees” iste cineastice, zatim “Heidi Schneider is Stuck” i najzad fikciju Urlicha Köhlera “Schlafkrankheit” , nagredjenim Srebrenim medvjedom na Berlinaleu 2011 godine.