Skip to content

Otvorena izložba Victorie Rabzhaeve i Miroslava Prikratkog u Minervi, u Varaždinskim Toplicama

minerva 1

U Varaždinskim Toplicama, u prekrasnom zdanju Minerve izložena su od 14. listopada 2016. djela sibirske slikarice Victorie Rabzhaeve i varaždinskog umjetnika Miroslava Prikratkog

Autorima je ovo druga zajednička izložba, a otvorenje je uveličala doktorica pedijatrije Mirjana Kolarek Karakaš koja je izrecitirala nekoliko pjesama iz svoje zbirke pjesama „Prva violina“

Iz bogate biografije akademske slikarice i restauratorice Victorie Rabzhaeve iz Ulan-Udea, isčitavamo da je mlada, rođena je 1974., predstavlja suvremenu sibirsku likovnu scenu, članica je Saveza umjetnika Rusije, usavršavala je sliakrstvo i restauraciju u Ermitažu, bila je profesorica na Istočnosibirskoj državnoj akademiji kulture i umjetnosti, radi kao glavna restauratorica u Nacionalnom muzeju Republike Burjatije u Ulan-Udeu. Burjatija je u Sibiru, federalna republika smještena na jugoistoku Rusije, uz obale bajkalskog jezera. Osvajala je mnoge nagrade i priznanja za svoj rad i restauratorske vještine. Veliko priznanje Victorijinom slikarstvu je izbor njenih slika na velikoj izložbi u Moskvi, posvećenoj 350-toj godišnjici grada Ulan-Udea na kojoj je Victoria također zastupljena s nekoliko svojih slika posvećenih gradu u kojem živi i radi.

minerva 3

Autorica slika okruženje iz kojeg dolazi s posebnom paletom boja. Stvara u kontekstu jedne druge, od nas prostorno daleke i manje nam poznate kulture. Na izložbi u Minervi predstavljena su slike Victorie Rabzhaeva u tehnici ulje na platnu i drvetu od minijatura do velikih formata. Zastupljena je s temama – interijeri, pejzaži i običaji naroda Burjatije. S obzirom na to da je budistkinja, mnogi radovi su posvećeni budističkim običajima i obredima kao što je Dugžuba, proslava budističke Nove godine vrlo zanimljive motive drevnih ratnika. Na slikama se primijeti duboka duhovnost Burjata koji svijet doživljavaju drugačije nego naša kultura. Kako je Victoria bila već u Hrvatskoj, slikala je pejzaže svake regije koju je posjetila te je ovdje izložen jedan rad s motivom iz Hrvatske, Veliki Tabor posvećenoj Zagorju.

Autor Miroslav Prikratki iz Varaždina izlaže djela rađena od komada starog željeza i drveta, izložci su nastali u proteklih par godina a za njihovo stvaranje poslužili su elemenati starih alata, metalnih, drvenih i kovanih predmeta iz kojih su nastale skulpture i panoi. Rođen je 1952. razvio je uspješnu obiteljsku tvrtku i koja i danas uspješno posluje. Radeći okružen metalom i raznim alatima, oni su za njega postali umjetničko nadahnuće a ujedno i materijal od kojega oblikuje svoje skulpture i panoe.

Njegov radovi izrađeni od različitih elemenata, pune su snažne ekspesivnosti, tematski ih dijeli na nekoliko ciklusa. Tu su manji samostalni zanimljivi likovi u obliku skulptura, veći panoi s alatima ili kućnim priborom, panoi sa sličnim elementima, pa do velikih skulptura kao što su bicikli i automobili, što je njegova branša i najveća ljubav. Autor je uložio puno truda, rada, stvaralačke kreativnosti u ova djela, koji pripadaju novom modernom pravcu recikliranja, danas vrlo popularnom eko-artu. Autor je vođen velikom unutarnjom energijom stvorio jedan drugi svijet, udahnuo alatkama jedan drugi život a ujedno dao im novu dimenziju. Ovo je njegovo drugo predstavljanje javnosti, a prvo varaždinskoj publici, koja ga je jako toplo dočekala. Njegov širi opus može se vidjeti u galeriji na otvorenom, u Supilovoj ulici u centru Varaždina, kroz koju će vas autor vrlo rado provesti.

minerva 2

minerva 5

minerva 4

minerva 7

minerva 6