Liječnička komora, poslodavci i sindikat pozdravili izbor Kujundžića za ministra zdravstva

25 HKLD 15 10 2016 693

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža čestitao je u četvrtak novom ministru zdravlja Milanu Kujundžiću na imenovanju na tu dužnost te istaknuo kako očekuje partnerski odnos i otvoreni dijalog o problemima u zdravstvenom sustavu, a njegov izbor pozdravili su i Udruga poslodavaca u zdravstvu i Hrvatski liječnički sindikat

“Iako očito ne dijelimo iste vrijednosne stavove o radnoj etici i znanju hrvatskih liječnika, HLK spreman je konstruktivno surađivati s novim ministrom zdravstva. U tom pogledu očekujemo uspostavu zdravog partnerskog odnosa i otvoreni dijalog o svim problemima u zdravstvenom sustavu. S pozicije liječnika, ohrabruje spoznaja da je kolega Kujundžić bio jedan od osnivača Hrvatskog liječničkog sindikata i gotovo 15 godina njegov glavni tajnik. Stoga je za očekivati da će se snažno založiti da hrvatski liječnici napokon dobiju strukovni kolektivni ugovor“, istaknuo je predsjednik Komore Trpimir Goluža.

Dodao je kako je pred njim veliki izazov jer u vremenu ekonomske stagnacije i društvene nestabilnosti treba očuvati zavidnu razinu zdravstvene skrbi za sve građane. “Takav izazov zahtijeva dobro promišljene i sa svim dionicima u sustavu usuglašene reformske poteze“, kazao je Goluža.

HLK, zaključio je, “u cijelosti je spreman ponijeti teret odgovornosti za svoj doprinos realizaciji ovih ciljeva te surađivati s Ministarstvom zdravstva na principima međusobnog uvažavanja i dobronamjernosti“.

Izbor Milana Kujundžića za ministra zdravstva, s obzirom na njegovo veliko iskustvo u sustavu, pozdravili su i predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražen Jurković te predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

“Kujundžić je odličan izbor za ministra jer je iskusan čovjek koji poznaje sustav. Bio je pomoćnik ministra i dugogodišnji ravnatelj bolnice te može dati veliki doprinos u strukturnoj i financijskoj stabilizaciji sustava”, kazao je Jurković.

Glavni ispit, smatra, bit će mu kako zadržati sadašnju razinu zdravstvene zaštite uz dostupna sredstava s obzirom da 35 posto stanovništva financira zdravstvenu zaštitu svih građana. Jurković drži kako je nužno da vlada konačno počne uredno podmirivati iz državnog proračuna troškove zdravstvene zaštite za posebno ranjive skupine, što bi pridonijelo financijskoj stabilnosti sustava, za što su potrebne godišnje 24 milijarde kuna godišnje.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić od novog ministra očekuje kvalitetan socijalni dijalog i uvažavanje liječničke struke i njihova materijalna prava. “Svakoj vladi smo dali 100 dana socijalnog mira, pa dajemo i ovoj, no to ne znači da se od prvog dana ne treba početi raditi, jer problemi su brojni”, kazao je Babić.