Predsjednik HDZ-a sudjelovao u javnozdravstvenoj akciji u borbi protiv raka dojke

{youtube}htjD48j1HP4|500|400|0{/youtube}

Na Trgu bana Jelačića  – u povodu mjeseca borbe protiv raka dojke – organizirana je javnozdravstvena akcija s ciljem osvještavanja važnosti prevencije oboljenja od malignih bolesti

Hvalevrijednu akciju – pod nazivom „Sačuvajmo zdrave dojke“ – organizirala je Udruga Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K. – life), a na glavnom zagrebačkom trgu okupili su se mnogobrojni građani izrazivši im tako svoju potporu

Potpora plemenitoj akciji

Predsjednik HDZ-a (i mandatar Vlade RH) mr. sc. Andrej Plenković pridružio se Zagrepčankama i Zagrepčanima u ovoj plemenitoj akciji. Zajedno s njim, između ostalih, bili su i ministar zdravlja dr. Dario Nakić te predsjednik zagrebačkog (gradskog) HDZ-a i saborski zastupnik Andrija Mikulić.

Predsjednik Plenković u govoru okupljenim građanima naglasio je da će se Vlada kroz zdravstvene politike snažno fokusirati na borbu protiv malignih bolesti:

– Potrebno je u društvu napraviti iskorak i suočiti se s bolešću od koje u Hrvatskoj na godišnjoj razini obolijeva 2.300 žena. To je golemi broj otkrivenih raka dojke. Siguran sam da ćemo sve mjere u našoj zdravstvenoj politici na pravi način fokusirati na rješavanje tog problema. Zahvaljujem svima koji su cijeli ovaj mjesec učinili kampanjom borbe protiv raka dojke.

20161015ap.trg.cvjetni 19

Izrazita važnost prevencije

U kratkoj izjavi brojnim okupljenim novinarima, Plenković je još jedanput istaknuo važnost društvene osviještenosti o učestalosti raka dojke:

Došao sam ovamo podržati borbu udruga koje se godinama bore protiv ove maligne bolesti – podržati prevenciju i sve službe koje se bave tom zloćudnom bolesti. Buduća će Vlada u okviru zdravstvene politike voditi računa da učini maksimalan napor kako bi se ovaj fenomen koji pogodi godišnje 2.300 žena u Hrvatskoj pokušao spriječiti, a oboljelima pokušalo što više pomoći u liječenju.

20161015ap.trg.cvjetni 14

Nakon programa na Trgu bana Jelačića, organizirana je šetnja do Trga Petra Preradovića (popularno zvanog „Cvjetni trg“), gdje je nastavljen prigodni program. Na nekoliko štandova brojni volonteri dijelili su letke i ružičaste vrpce – sve u cilju osvještavanja važnosti borbe protiv raka dojke, prije svega prevencijom.

Plenković se pridružio prigodnom programu te se na zamolbu volontera obratio okupljenima građanima riječima potpore:

– Čestitam svim udrugama i ligama koje se bore protiv raka dojke. Problem ove maligne bolesti je velik, moramo se njime baviti kroz zdravstveni sustav i udruge pacijenata. Važno je senzibilizirati javnost u što većoj mjeri. Mobilizirati žene na samopregled i prevenciju – kako bi se ova zloćudna bolest detektirala i izliječila u ranoj fazi. Solidarnost, razumijevanje i empatija obitelji i najbližih je ključna. hdz

20161015ap.trg.cvjetni 9