Skip to content

EK vijesti 14. listopada 2016.

European Commission 1

Plan ulaganja za Europu: potpisani novi sporazumi u okviru EFSU u Latviji, Španjolskoj i Francuskoj

Europski investicijski fond potipisao je novi sporazum o financiranju MSP-ova u Latviji s tvtkom Altum. Europska investicijska banka potpisala je novi projekt u Španjolskoj s bankom Bankia, kojim će poboljšati digitalne usluge kakve ta banka pruža klijentima, i sporazum s tvtkom DAHER u Francuskoj, kojim će financirati inovacije i tehnologijski razvoj u zrakoplovnoj industriji. Sporazumi i projekti imaju potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu, pa su zato žurno realizirani jer to ne bi bilo moguće bez potpore EFSU.

Sutra počinje Europski tjedan programiranja: učite stvarati računalne aplikacije, web-stranice i mnogo više

Sutra počinje četvrti Europski tjedan programiranja (15. – 23. listopada), obilježit će ga  tisuće događanja diljem Europe na kojima će građani, od djece do umirovljenika, imati priliku naučiti kako radi računalo. Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, izjavio je: „Pozivam škole da se priključe izazovu CodeWeek4All. Bitno je da mladi razumiju da se programiranjem mogu stvarati zabavna i korisna djela. U bliskoj budućnosti za devedeset posto zanimanja  (u raznim djelatnostima kao što su projektiranje, računovodstvo, zdravstvena skrb, medicina, umjetnost, arhitektura i mnogim drugima) trebat će imati određenu razinu digitalnih vještina. Ta razina sve češće obuhvaća i osnovne programerske vještine.“ Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Komisija predstavila evaluaciju viznog informacijskog sustava u okviru programa REFIT

U okviru Komisijine strategije za bolju regulativu koja jamči da će zakonodavstvo EU uvijek biti prikladno svrsi, Komisija je danas donijela evaluacijsko izvješće o provedbi viznog informacijskog sustava (VIS) u kojem se analizira korisna upotreba otisaka prstiju na vanjskim granicama EU i korištenje biometrijskih podataka u postupku podnošenja zahtjeva za vizu. Prvi potpredsjednik FransTimmermans, zadužen za bolju regulativu, izjavio je: „Naši vizni sustavi moraju ostati snažni, pouzdani i djelotvorni kako bi se očuvala sigurnost naše Unije i europskih građana zbog kojih i postoje. Naši sustavi upravljanja granicama suočavaju s do sad nezabilježenim pritiscima, pa je stoga nužno provesti njihovu evaluaciju, ne samo zato da bismo utvrdili jesu li još uvijek prikladni svojoj svrsi, već i da bismo zajamčili da će takvi i ostati kad se suoče s budućim izazovima.“ Cjelovito evaluacijsko izvješće, popratniradni dokument službi Komisije i sažetak dostupni su na internetu.

Zaposlenici Europske komisije donirali sredstva prikupljena za pomoć žrtvama potresa u Italiji

Potpredsjednica Kristalina Georgieva u četvrtak je dodjelila gotovinske čekove vrjedne 50 000 eura koje su zaposlenici institucija EU prikupili nakon potresa koji je 24. kolovoza uništio sela Amatrice, Accumoli i Pescara del Tronto u Italiji. Dodatne informacije dostupne su ovdje, a fotografije dostupne su na servisu EbS.

Novi Sad – europska prijestolnica kulture 2021.

Izabrana je prva europska prijestolnica kulture u nekoj državi kandidatkinji za članstvo u EU-uNovi Sad će ponijeti tu titulu 2021., na preporuku skupine neovisnih stručnjaka koja je prijedlog kandidature uputila Europskoj komisiji.

EUROSTAT: 1 od 7 osoba starijih od 15 godina jede bar pet porcija voća i povrća dnevno

Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

EUROSTAT: kolovoz 2016. – suficit u međunarodnoj trgovini robom u europodručju 18,4 milijarde eura, u području EU28 7,4 milijarde eura

Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji