Mata CROata 11 10 2016 9

U Galeriji specijalne policije, u Zagrebu otvorena nadahnjujuća izložba akademskog kipara u kamenu Mate CROate naziva Između dva koncepta

foto galerijaPogledajte galeriju 130 foto s otvorenja!

foto galerijaPogledajte galeriju radova!

Izložbu možete pogledati do 24. studenoga 2016. godine

Mata CROata 11 10 2016 57

Između dva koncepta

Mata CROata (Mate Turić) brusi kamen, kleše, lomi, lijepi, urezuje, zarezuje, buši, radi mu intarzije staklom ili čime drugim, stvara iluziju posolice, tonira kamen istražujući neke nove njemu prikladne iluzije i to redovito, svakodnevno, predstavljajući publici svoje uradtke komornih dimenzija na izložbama koje i nisu samo galerijske, već ambijentalne na otvorenom ili u alternativnom višenamjenskom prostoru. Upravo su ga iskustva izlaganja na otvorenom i “uranjanja” kamenih jedara u podmorje i brzace, iskustvo Rogoznice i Rastoka, navela da stvara ambijenalne koncepte, i da svoje radove prilagodi tom konceptu. Tako su nastale ribe, koje su, jednako kao i kamena jedra, zapravo, plitki znak u prostoru daleko od mimezisa, u oblicima slobodne i maštovite kreacije i interpretacije stvarnosti.

Mata CROata 1

Ova je izložba neka vrsta pauze Mate CROate, kratki predah pred novim ambijentalnim konceptom, rezime oblika koji od zadnjih dana Akademije, pa do danas u mnogobrojnim varijacijama predstavljaju vlastitu autorovu sintaksu. To je slijed oblika koji proizlaze jedan iz drugoga nalikujući i istodobno razlikujući se, gradeći se prema temeljnom motivu kamenih jedra, a sada i kamenih riba. Oba motiva povezuje Matin razrađeni pristup oblikovanju kamena, koji se vidi kao samostojeći plitki reljef, gdjekat volumen (sveobuhvatnih strana), različitog odnosa prema okolnom prostoru, kojem se prepušta na uzajamno prožimanje, (otvorenog i zatvorenog) ili zauzima položaj koji otvara svjetlu priliku da ga omekša i vizualno “doradi”.

Mata CROata 11 10 2016 10

Očekujući, dakle, novi uzbudljivi ambijentalni postav, čiji sadržaj nećemo otkrivati ovdje, a koji je napokon i u doradi, razradi, u promišljanju i istraživanju svoje optimalnosti, prihvatimo ovu 30. samostalnu izložbu kao rezime s (čak) dvije motivacijske inovacije; jedra do jedra, koja čine jedrenjak dinamičan su i izvanredan pomak prema novoj formi snažne sugestije plovidbe jedrenjakom i paranja vala uz vjetar. Zatim je tu i riba kao novost koju Mata CROata s lakoćom ( i logičnim slijedom: jer brod/jedrenjak dinamičan je i teži k tome da plovi/pliva kao riba) oblikuje u neki novi abecedarij, u skulpturalne znakove, u novu fazu kreacije uzbudljivu i rastuću.

Branka Hlevnjak

Mata CROata 11 10 2016 59

Mata CROata (Mate Turić)

– Završio klesarsku školu na Braču za zvanje klesarski tehničar, te završio ALU u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru i stekao zvanje: Magistar kiparstva i profesor likovne kulture.
– U stalnoj je pratnji priznate kritičarke Branke Hlevnjak, koja ga je i osobno javno proglasila mladim umjetnikom 2015. godine u Hrvatskoj.
– Artists On Globe mu dodjeluje nagradu za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj za 2015. godinu.
– Portal Akademija Art ga predstavlja kao kipara koji je ispred svog vremena.
– U 29-oj godini ostvario 30 samostalnih izložbi u kamenu, najćešće izlaže kamene jedrenjake, te u novijoj fazi počinje izlagati i ribe.
– Mata CROta oprostoruje reljef ističući jak simbolizam, s malo postiže puno i ostaje rukopisno prepoznatljiv, što je danas Svjetski trend svih velikih korporacija, koje žele svesti cijelu svoju tvrtku na jedinstveni prepoznatljivi logo.
– Mata CROata je jedan od rijetkih umjetnika u Svjetskoj povijesti koji ima prepoznatljive skulpture u kamenu, čak i onda kad mijenja teme.
Mata CROata je prepoznatljiv po svom prorezanom rukopisu – reži me.

Mata CROata 11 10 2016 105

Mata CROata 11 10 2016 3

Mata CROata 11 10 2016 67

Mate Turić 11 10 2016 5

Mata CROata pozivnica

Mata CROata 11 10 2016 98

European Commission 1 Previous post EK vijesti 13. listopada 2016.
DSC 6644 Next post Predsjednica Republike s predsjednikom Europske komisije Junckerom