image001U srijedu, 12. listopada 2016. u 12 sati u NSK održat će se tribina inozemne croatice na kojoj je gost Dennis Valcich, ugledni hrvatski kuhar u Austaliji, koji će govoriti o svom životu, kuharskom umjeću, i o djelovanju hrvatske zajednice u Australiji, ali i o promidžbi hrvatske gastronomije u Australiji i australske u Hrvatskoj, kuhanju za znamenite osobe, uređivanju časopisa Maestral, pa i o njegovim knjigama i dr

Crtice iz životopisa

Dennis Valcich rodio se na otočiću Ošljaku u blizini Zadra. Nikako ne može bez svog otoka kojeg zaista obožava. Stoga svake godine kad iz Australije dođe u Hrvatsku posjeti i svoj otok, na kojemu se svakoljetno okupljaju Valčići koji su se doselili s otoka Cresa 1760. godine.

Kuhar i promicatelj hrvatske gastronomske baštine Dennis Valcich stigao je u Australiju davne 1966. godine, nakon što je u Dubrovniku završio čuvenu ugostiteljsku školu. Trenutno živi u Sydneyu, u Hrvatsku dolazi svake godine na tri mjeseca. Uz ostale poslove, vodio je restorane po hrvatskim klubovima, u kojima je kuhao zajedno sa svojom suprugom Mirom. Riječ je poznatom kuaru koji je radio u najuglednijim australskim restoranima, pri čemu je uspješno vodio i svoj restoran Riva.

Na poziv Veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj promicao je australsku kuhinju u Hrvatskoj, a u Australiji promicao je hrvatsku. Gotovo dvadeset godina po najvećim je australskim i novozelandskim gradovima organizirao Festival hrvatske hrane, pića, folklora i turizma. U Hrvatskoj je s novinaricom i književnicom Božicom Brkan sudjelovao na snimanju Vegetina televizijskoga serijala Male tajne velikih majstora, u kojma je kao gostujući kuhar kuhao australske specijalitete. Kuhao je za različite znamenite osobe iz cijeloga svijeta, kao i za emisije koje afirmiraju gastronomiju na različitim televizijskim kanalima. Gostovao je u mnogim radijskim emisijama, dok su o njemu i njegovu djelovanju pisali ugledni australski časopisi.

Bio je pokretač i urednik ovodobnog časopisa Maestral koji je devedesetih godina u Australiji promicao tamošnju iseljeničku hrvatsku zajednicu i kulturske posebnosti hrvatskoga naroda, s naglaskom na tisućljetnoj mediteranskoj kolijevci Lijepe Naše, u kojoj se razvila svjetski privlačna mediteranska kuhinja. Tijekom povijesti na hrvatsku gastronomiju utjecali su mnogi različiti kulturski i narodni običaji koji su hrvatsku gastronomiju učinili jednom od najcjenjenijih i najprihvatljivijih nacionalnih kuhinja u svijetu, o čem je redovito pisao časopis Maestral. Uz sve to Dennis je Valcich napisao tri hrvatske kuharice na engleskomu jeziku koje su doživjele velik uspjeh, a nedavno je završio pisanje svoje biografije.

Leave a Reply