Skip to content

EK vijesti 10. listopada 2016.

European Commission 1

Stupio na snagu Sporazum o gospodarskom partnerstvu s južnoafričkim državama 

Pet južnoafričkih država Bocvana, Lesoto, Namibija, Južnoafrička Republika i Svaziland danas s EU započele su uspostavljati novo poglavlje međusobnih dvostranih odnosa: na snagu je stupio Sporazum o gospodarskom partnerstvu. Mozambik trenutno ratificira Sporazum pa će mu se pridružiti čim dovrši postupak ratifikacije. Sporazum o gospodarskom partnerstvu usmjeren je na razvoj, u obzir se uzimu stupnjevi različite razine razvijenosti partnera. Njime se Bocvani, Lesotu, Mozambiku, Namibiji i Svazilandu odmah omogućuje izvoz bez poreza i bez kvota na tržište EU. Južnoafrička Republika također će dobiti poboljšani pristup tržištu u odnosu na postojeći dvostrani režim s EU. Dodatne informacije dostupne su upriopćenju za medijememorandumu i današnjem članku na blogu povjerenice Malmström o potrebi da se južnoafričkim tvrtkama i poduzetnicima daju najbolje moguće šanse za uspjeh.

Pripreme za sastanke ECOFIN-a i euroskupine 10. i 11. listopada 2016. u Luxembourgu 

Povjerenik Moscovici predstavlja Europsku komisiju na današnjem sastanku euroskupine u Luxembourgu, dok će potpredsjednik Dombrovskis i povjerenik Moscovici sutra sudjelovati na sastanku ECOFIN-a. Na rasporedu sastanka euroskupine bit će i razmjena stajališta o provedbi programa makroekonomske prilagodbe u Grčkoj kao i rasprava o provedbi europskog semestra. Povjerenik Moscovici govorit će na posebnoj konferenciji za medije nakon sastanka euroskupine. U utorak, 11. listopada Vijeće ECOFIN-a raspravljat će o prijedlogu Komisije uključujući prjevare u svezi s PDV-om u djelokrugu primjene novih pravila za borbu protiv prjevara u kontekstu financijskih interesa EU. Očekuje se da će Vijeće donijeti zaključke o poreznoj transparentnosti ali i službeno odobriti nedavno sklopljen sporazum o poreznoj transparentnosti s Monakom. Očekuje se da će Vijeće, uoči UN-ove konferencije o klimatskim promjenama u studenom, donijeti zaključke o financiranju mjera povezanih s klimatskim promjenama. Ministri će raspravljati i o prijedlogu Europske komisije o europskom planu vanjskih ulaganja. Potpredsjednik Dombrovskis sudjelovat će na konferenciji za medije kojom će se zatvoriti sastanak ECOFIN-a.

EUROSTAT: putnički zrakoplovni promet EU u 2015. (više od 900 milijuna putnika u zrakoplovnom prometu), putnički zrakoplovni promet u porastu u svim državama članicama

U Europskoj uniji tijekom 2015. godine zrakoplovima je putovalo 918,3 milijuna putnika, što je povećanje od 4,7 posto u odnosu na 2014. i 22,0 posto u odnosu na 2009. U tom se razdoblju broj putnika u zrakoplovnom prometu u EU kontinuirano povećavao. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji