Skip to content

EK vijesti 5. listopada 2016.

European Commission 1

Plan ulaganja za Europu: EU podupire sa 60 milijuna GBP nabavku novih vlakova Istočne Anglije nedaleko od Londona

Zahvaljujući potpori iz Plana ulaganja za Europu Europska investicijska banka (EIB) odlučila je sa 60 milijuna GBP poduprijeti nabavku novih vlakova za prjevoz putnika u Istočnoj Angliji (područje sjeveroistočno od Londona), kojima će poboljšati usluge putničkog prjevoza glavnih londonskih službi međugradskog, zračnog i lokalnog prometa. Zajam EIB-a zajamčen je u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU). Stoga će tamošnja željeznička tvrtka Abellio imati na raspolaganju 378 novih putničkih vagona kojima će zamijeniti zastarjele električne i dizelske vlakove koji su zasad još u upotrebi. Za više informacija ovdje (Annika Breidthardt – Tel.: +32 229 56153; Siobhán Millbright – Tel.: + 32 229 57361)

Državna potpora: Komisija odobrila program saniranja malih banaka u Hrvatskoj

U skladu s pravilima EU-e o državnim potporama Europska komisija odobrila je sanacijski program namjenjen malim bankama u Hrvatskoj kojima je ukupni kapital manji od 1,5 milijardi EUR. Ta bi mjera malim bankama bila dostupna samo ako nadležna nacionalna tijela procijene da su u poteškoćama. Odobrenjem programa olakšat će se djelovanje hrvatskih sanacijskih tijela pojavi li se konkretan slučaj i potreba za sanacijom. Komisija smatra da je program u skladu spravilima o državnim potporama u području bankarstva primjenjivima od 2013.  i da je povezan s pravom EU. U slučaju da se vrlo mala banka nađe u ozbiljnim poteškoćama, tad je programu ovog tipa omogućena prethodno odobrena potpora, koja nacionalnim tijelima dopušta provedbu sanacije te banke. Program sanacije oslanjao bi se na instrumente dostupne u okviru Direktive o oporavku i sanaciji banaka (BRRD), kako je prenesena u hrvatsko zakonodavstvo. Konkretno, u skladu s pravilima o državnim potporama, svaka potpora bila bi ograničena na nužni minimum pa bi se primjenjivale odredbe BRRD-a kako bi se omogućilo propisno povlačenje s tržišta banke koja propada. Odobrenje potpore u skladu s programom dodijeljeno je na šest mjeseci od danas i može se produljiti nakon izvješća države članice i Komisijine procjene. Verzija takve odluke koja nije povjerljiva bit će objavljena pod brojem predmeta SA.46066 uRegistru državnih potpora na internetskim stranicama Glavne uprave za tržišno natjecanje kad se razriješe sva pitanja povjerljivih podataka. (Za više informacija: Ricardo Cardoso – Tel.: +32 229 80100; Angela Nardella – Tel.: +32 229 86801)

Poljoprivreda: Komisija odobrila dvije nove zaštićene oznake izvornosti iz Hrvatske

Komisija je 5. listopada 2016. odobrila dva nova naziva proizvoda dodati na popis zaštićenih oznaka izvornosti iz Hrvatske. ‘Korčulansko maslinovo ulje’ ekstra je djevičansko maslinovo ulje koje se proizvodi na otoku Korčuli. Danas na otoku Korčuli u maslinarstvo uključeno je približno 1000 poljoprivrednih gospodarstava i 10 uljara, koji proizvode vrlo kvalitetno maslinovo ulje, što je bitna gospodarska djelatnost stanovnika tog otoka. ‘Paška janjetina’ svježe je meso od janjadi uzgojene na otoku Pagu koja se hrani isključivo ovčjim mlijekom. Prvi pisani tragovi o paškoj janjadi i janjetini sežu daleko u prošlost: spominju se u povijesnoj građi iz davne 1554. Te su dvije nove oznake izvornosti dodane popisu na kojem je već više od 1360 zaštićenih proizvoda, među kojima je i 14 hrvatskih. Više informacija: internetske stranice okvalitetnim proizvodima i baza podataka DOOR o zaštićenim proizvodima. (Za više informacija: Daniel Rosario – Tel.: +32 229 56185; Clemence Robin – Tel.: +32 229 52509)