Skip to content

EK vijesti 30. rujna 2016.

European Commission 1

Plan ulaganja za Europu: 65 milijuna eura inovativnim tvrtkama u Bugarskoj i Slovačkoj nakon potpisanog sporazuma između EIF-a i CIBANKA

Europski investicijski fond (EIF) i CIBANK potpisali su sporazum InnovFin koji olakšava pristup financiranju malih i srednje velikih inovativnih tvrtki (MSP), ali i malih i srednje kapitaliziranih tvrtki u Bugarskoj i Slovačkoj. Transakcija ima potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu, pa se očekuje da će potaknuti zajmove u iznosu od 65 milijuna eura.Dodatne informacije dostupne suovdje.

Izjava o humanitarnoj situaciji u Alepu

Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides jučer je dao izjavu o žurnoj potrebi humanitarnog pristupa Alepu: „Potreba za humanitarnim pristupom Alepu ne može biti žurnija. Zgrožen sam neviđenim napadima usmjerenima na građane i humanitarnu infrastrukturu. (…). Europska unija kao vodeći donator u međunarodnom odgovoru na krizu u Siriji, neprestano surađuje s humanitarnim partnerima kao što su Ujedinjeni narodi, Međunarodni odbor Crvenog križa i međunarodne nevladine udruge na pripremi zaliha i nužnih artikala za Alep, uključujući prijeko potrebne potrepštine kao što su hrana, lijekovi i voda (…)“ Cjelovita izjava je dostupna ovdje.

Ministri odobrili EU-ovu ratifikaciju Pariškog sporazuma

Ministri EU-a donijeli su danas povijesnu odluku kojom su odobrili ratifikaciju Pariškog sporazuma u ime Europske unije. Odluka je donesena na izvanrednom sastanku Vijeća za okoliš u Bruxellesu. Time je Pariški sporazum dovoden vrlo blizu stupanja na snagu. Kad sljedeći tjedan ratifikaciju odobri Europski parlament, EU će moći deponirati svoj ratifikacijski instrument prije nego se dovrše nacionalni ratifikacijski postupci u državama članicama. Objavljeni su čitava izjava i govor povjerenika Miguela Ariasa Cañetea.

EUROSTAT: brza procjena – u rujnu 2016. godišnja stopa inflacije u europodručju povećala se na 0,4 posto 

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u europodručju u rujnu 2016. iznositi 0,4 posto, što je povećanje u odnosu na 0,2 posto u kolovozu 2016., navodi se u brzoj procjeni Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Iz analize glavnih sastavnica inflacije u europodručju očekuje se da će najveću godišnju stopu inflacije u ožujku zabilježiti usluge (1,2 posto; u kolovozu 1,1 posto), zatim hrana, alkohol i duhan (0,7 posto; u kolovozu 1,3 posto), neenergetska industrijska roba (0,3 posto; bez promjena u odnosu na kolovoz) ali i energija (‑3,0 posto; u kolovozu -5,6 posto). Cjelvito Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu. 

EUROSTAT: kolovoz 2016. – stopa nezaposlenosti u europodručju 10,1 posto, u području EU28 8,6 posto

U kolovozu 2016. desezonirana stopa nezaposlenosti u europodručju (EA19) iznosila je 10,1 posto, što je stabilno u odnosu na srpanj 2016., ali manje u odnosu na 10,7 posto u kolovozu 2015. To je nadalje najniža stopa zabilježena u europodručju od srpnja 2011. U području EU28 desezonirana stopa nezaposlenosti u kolovozu 2016. iznosila je 8,6 posto, što je također stabilno u odnosu na srpanj 2016., ali manje u odnosu na 9,3 posto u kolovozu 2015. To je i dalje najniža stopa zabilježena u području EU28 od ožujka 2009. Podatci su dobiveni od Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji

Kalendar Tjedne aktivnosti povjerenika