Dokumentarni film o 70 godina Hrvatskog društva skladatelja u subotu na HTV3

U subotu, 1. listopada s početkom u 21:45 sati, HTV3 će emitirati dokumentarni film „Zauvijek skladatelj – 70 godina Hrvatskog društva skladatelja“ redatelja i scenarista Tonija Volarića

70 godina HDSNastao povodom prošlogodišnjeg jubileja, film dokumentira razvojni put HDS-a od osnivanja 1945. do današnjih dana, s akcentom na značajne projekte kojima je Društvo ostavilo trag u našoj kulturi : Muzičko biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Muzički informativni centar, Zagrebački festival, RockOff festival, Jazz.hr i mnogi drugi. Film je ujedno i podsjetnik na neke značajne skladatelje i tekstopisce bez kojih ne bi bilo cijele jedne grane hrvatske kulture, odavno prepoznate i priznate u svijetu.

Prvi će puta bit objavljene i pojedinosti o kojima se malo zna u javnosti: skladatelji su tijekom Domovinskog rata, zahvaljujući dobrim odnosima sa srbijanskim SOKOJ-em, preuzeli dokumentaciju o djelima hrvatskih autora glazbe, što je bio prvi slučaj kulturne suradnje u ratno vrijeme. Ali i više od toga: iz neprijateljskog zarobljeništva spasili su, posredovanjem, dvjestotinjak hrvatskih državljana! Doznajte i pojedinosti o složenom i teškom procesu uspostavljanja učinkovitog sustava zaštite autorskih prava, kako je na rad skladatelja utjecala jugoslavenska politika turbulentnih 70-ih godina prošlog stoljeća, i koji su izazovi pred Društvom danas. Kroz svjedočanstva i anegdote o tome govore Antun Tomislav Šaban, Zoran Juranić, Nikša Gligo, Erika Krpan, Ivo Josipović, Miroslav Miletić, Zrinko Tutić, Darko Bakić, Ivan Dečak, Alfi Kabiljo, Andrija Tomašek, Drago Diklić, Pero Gotovac i mnogi drugi. Snimatelj filma je Boris Poljak a montažer Alen Horvatić.

Reprizno emitiranje: nedjelja 2. listopada u 16:55, HTV 3