41. SGJ – Nastup Simfonijskog orkestra HRT-a, Lane Genc i Leona Košavića

Večer u kojoj su se sudarale estetike i uživalo u virtuoznosti i pjevnosti

41.SGJ Simfonijski orkestar HRT Lana Genc Leon Kosavic 01

Samoborska glazbena jesen ušla je u svoj posljednji vikend sjajnim nastupom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, pijanistice Lane Genc i baritona Leona Košavića. Zanimljivo glazbeno druženje u petak, 30. rujna u Franjevačkoj crkvi započelo je praizvedbom skladbe mlade hrvatske umjetnice Sare Glojnarić

Njezin B-SIDE: Tschai 4/1 za orkestar, pametne telefone i megafone remiks je prvog stavka Četvrte simfonije Petra Iljiča Čajkovskog, koji je promijenjen postupcima iz elektroničke glazbe (loop, cut/copy, glitch, sempliranje…). Osim instrumenata korišteni su pametni telefoni te megafoni za reprodukciju elektronički obrađenih dijelova simfonije, preuzetih s YouTube snimaka poznatih orkestara i dirigenata. Na taj način Sara Glojnarić ostvarila je cilj svoje skladbe, sudar dviju estetika – MTV/YouTube/electropop estetike i one tradicionalne orkestralne, uz traženje odgovora na pitanje mogu li one koegzistirati.

41.SGJ Simfonijski orkestar HRT Lana Genc Leon Kosavic 02

Klasičniji dio programa ponudio je pak 2. Koncert za klavir i orkestar u f-molu, op. 21 Fredericka Chopina u kojoj je do punog izražaja došao raskoš talenta mlade hrvatske pijanistice Lane Genc. Slijedile su Pjesme moje majke Josipa Štolcera Slavenskog u izvedbi gudača i bogatog baritona mladog Leona Košavića. Završnica je pripala Wolfgangu Amadeusu Mozartu i ulomcima iz opere Figarov pir pa je tako samoborska publika mogla čuti Uvertiru, ariju Non piu andrai te Tutto e disposto…Aprite un po’ quegli occhi.

U subotu, 1. listopada na rasporedu je Svečana dodjela nagrada i izvedba prvonagrađene skladbe 5. Međunarodnog natjecanja New Note. Dobitnica prve nagrade je njemačka skladateljica Karola Obermüller, a treće kineski skladatelj Wen Liu. Pobjedničku skladbu, kao i djela Aperghisa, Sciarrina, Stockhausena, Paredes i Viviera izvest će njemački vokalni ansambl za modernu glazbu Neue Vocalsolisten. Svečanost počinje u 20:00 sati u župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru.

41.SGJ Simfonijski orkestar HRT Lana Genc Leon Kosavic 03

O SKLADATELJICI:

Sara Glojnarić studirala je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Dr. Davorina Kempfa, a trenutno je studentica na Državnoj visokoj školi za glazbu i izvedbenu umjetnost u Stuttgartu u razredu prof. Martina Schuttlera. Izborom Hrvatskog radija natjecala se kao predstavnica Hrvatske na uglednom skladateljskom natjecanju Rostrum of Composers u Pragu i osvojila većinu glasova radijskih delegata iz cijelog svijeta. Djela su joj praizvedena u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Španjolskoj, Argentini, Poljskoj i Hrvatskoj. Bavi se multimedijalnim, interdisciplinarnim, multisenzornim i sociološki osvještenim temama, a njezine skladbe i instalacije nastoje proširiti i otvoriti granice standardnih uloga skladatelja danas.

41.SGJ Simfonijski orkestar HRT Lana Genc Leon Kosavic 04

O IZVOĐAČIMA:

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije stasao je početnim povećavanjem prvog radijskog orkestra osnovanog 1929. Godine. Uz redovitu koncertnu djelatnost u Zagrebu i obvezu redovitog sudjelovanja u radijskom i televizijskom programu, orkestar gostuje diljem zemlje i inozemstva gdje je stekao brojna priznanja te postao zaslužnim promicateljem hrvatske kulture u svijetu. Uz klasični i suvremeni repertoar te brojna snimanja, orkestar se skrbi i za hrvatsku glazbenu baštinu, ali i za suvremeno hrvatsko stvaralaštvo. Od prošle sezone šef-dirigent orkestra je Enrico Dindo.

Mladen Tarbuk jedan je od najsvestranijih umjetnika na hrvatskoj glazbenoj sceni koji djeluje s jednakim uspjehom kao skladatelj, dirigent, muzički pisac, pedagog i producent. Skladao je 75 djela većeg i manjeg opsega, više godina bio je stalni gost-dirigent Njemačke opere na Rajni u Dusseldorfu, osnivač je Simfonijskog puhačkog orkestra HV-a, niz godina surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a. Također je bio intendant HNK, ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara, a od 2014. je i intendant festivala. Predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i to kompoziciju, orkestar i muzičku teoriju.

Lana Genc magistrirala je studij klavira u razredu Lovre Pogorelića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usporedo je studirala i na Visokoj školi za glazbu i izvođačke umjetnosti u Beču u klasi Rudolfa Kehrera i Davida Livelyja. Osim brojnih recitala koje je održala uz vodeće hrvatske orkestre Genc iza sebe ima i brojne međunarodne nastupe te nekoliko uspješnih turneja japanskim gradovima, a od nedavno i turneju Češkom te po prvi put od ove godine i u SAD-u. Njezin prvi CD, snimljen 1999. godine osvojio je nagradu Porin u kategoriji najbolje skladbe.

Leon Košavić pjevanje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Giorgia Suriana. U HNK u Zagrebu debitirao je u ulozi Papagena u Mozartovoj Čarobnoj fruli, a iza njega su i uloge u operama Slavuj, Orfej i Euridika, Don Pasquale, Don Giovanni… Između ostalog, dobitnik je prestižne nagrade Emmerich Smola te Nagrade hrvatskog glumišta za iznimno ostvarenje mladih umjetnika u području opere. Uskoro ga očekuju nastupi u Turandotu na Splitskom ljetu i u ulozi Malateste u HNK u Zagrebu te u ulozi Figara u Finskoj nacionalnoj operi u Helsinkiju, a imat će i čast nastupiti uz Londonsku filharmoniju u izvedbi Mozartova Requiema.

41.SGJ Simfonijski orkestar HRT Lana Genc Leon Kosavic 05